Orbán Viktor: Talán már a következő héten orosz vakcinával is oltunk

Orbán Viktor: Talán már a következő héten orosz vakcinával is oltunk

Orbán Viktor pénteki szokásos rádióinterjúja közben (Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 15-re megkapja az oltást minden 60 év feletti ember, aki regisztrált – közölte az állami rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök számításai szerint, ha a kínai vakcina is megérkezik, akkor áprilisra kétmillió felett is lehet azok száma, akik már átestek a betegségen vagy oltást kaptak, azaz védettek.

1576 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában és elhunyt 98, javarészben idős és krónikus beteg – közölte az operatív törzs péntek reggeli ülésén elhangzott legfrissebb adatokat Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott szokásos interjújában elmondta azt is, hogy 3638-an vannak kórházban, közülük 302-en szorulnak lélegeztetőgépre. A kormányfő szavai szerint az elmúlt napokban „a helyzet javulása megállt”, némi romlásról kell beszámolnia.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy már 264 530 ember megkapta legalább az első, míg nagyjából 92 ezren a második oltást is. – Fordulóponthoz érkeztünk: eddig a vírus támadott és mi védekeztünk, most mi támadunk és a vírus védekezik – fogalmazott a miniszterelnök. Mindemellett nagyjából 275 ezren vannak, akik már átestek a betegségen és így szereztek védettséget.

A miniszterelnök számításai szerint március elejére érünk el oda, hogy meg fogja haladni az egymilliót a beoltottak és a fertőzésen átesettek, tehát a védettek száma. Március 15-re minden 60 év feletti magyar állampolgárt, aki regisztrált, be fognak oltani, áprilisban pedig már csaknem 2 millió védett ember lehet. Amennyiben pedig a kínai vakcinát is használjuk, 2 millió felett lehet a beoltottak és a fertőzésen már túlesettek, azaz védettek száma. – Ezzel már lehet valamit kezdeni – fogalmazott. Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy „talán már a következő héten orosz vakcinával is oltunk”, a kínai oltóanyagnál pedig még ellenőrző vizsgálatokat végeznek a hatóságok.

Nem maradt ki az interjúból ezen a ponton az ellenzék sem. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a világban gyógyszergyártók csatája zajlik, hiszen most van három vakcina, az amerikai, az orosz és a kínai. – Látom a magyar nyilatkozatokból és meg tudom mondani, hogy melyik parlamenti képviselő az, aki rendszeresen mindig amerikai érdekek mentén szokott megszólalni, tudom, hogy kik szoktak az oroszok mellett megszólalni. Tehát van egy leképeződése a nagy gyógyszergyártó cégek csatáinak a magyar politikai véleménynyilvánításban – mondta. A másik, amit felhozott a kormányfő, az a hatalom megszerzése. Mint mondta, „logikus gondolat”, hogy ha rosszul működik a kormány, nem sikerül a válságkezelés, összeomlik az egészségügy vagy sokan halnak meg, az a kormányra nézve negatív. Miután az ellenzék kormányra akar kerülni, azt gondolják, hogy így könnyebben lehet eltávolítani a kormányt. Ám szerinte egészségügyi világjárvány idején ez elfogadhatatlan, nem szabad az emberek életét politikai ügynek tekinteni. – Az ellenzék, a baloldal itt túlságosan messzire ment, átlépett olyan határokat, amiket szerintem emberiességi okokból nem szabadna átlépni – fogalmazott.

A kormányfő ezúttal is beszélt arról, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad. Az Európai Unióban az volt a cél, hogy minél olcsóbb legyen az oltóanyag, ez érhető is. – De nekünk, akik nem brüsszeli bürokraták vagyunk, hanem magyarok, nekünk a pénz nem lényegtelen, de az élethez képest másodlagos – közölte.

Orbán Viktor – mint mondta – érzi a sürgetést, mindenki nyitni szeretne, megérti a vendéglátósokat is. – Édesanyámmal beszéltem valamelyik nap és mondta, hogy már csináljunk valamit – idézett fel egy személyes szálat, ám hangsúlyozta, hogy óvatosan, felelősségteljesen, megtervezetten kell haladni. Megismételte, hogy lesz egy online konzultáció a témában február közepe és március között.

A kormányfő elismerte, hogy bürokratikusan és lassan haladt a vendéglátósoknak megítélt támogatás kifizetése. Mint mondta, a kitalált utófinanszírozás nem volt szerencsés, ezért megváltoztatták. Jó esély van rá, hogy februárban az eddig elmaradt és a februári pénzeket is megkapják az érintettek.

A miniszterelnök a külön kérdésre sem mondott konkrétumot a tervezett nyitással kapcsolatban arra hivatkozva, hogy meg akarja várni az emberek véleményét. Mindenesetre ő nem lát abban kivetnivalót, hogy a már beoltottak vagy a betegségen átesés miatt védettek enyhítéseket kapjanak, de a társadalom vélekedhet úgy is, hogy roncsolhat a különbségtétel.

A Központi Statisztikai Hivatal által legutóbb közölt adatokkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy az elmúlt 10 évben nagy eredményeket ért el Magyarország az öntudatra ébredés és önbecsülés területén. Egyre többen kötnek házasságot például. Márpedig a családokon keresztül lehet látni, hogy milyen állapotban van egy közösség, „mi, magyarok pedig jobb állapotban vagyunk, mint voltunk tíz évvel ezelőtt”. 2010-hez képest 2,5-szeresére nőttek a családoknak szánt támogatások, ha ez nem lett volna, akkor a miniszterelnök elmondása szerint 115 ezerrel kevesebb gyermek született volna.

Címkék: Orbán Viktor