Ujhelyi István: Oltási pénzt kellene adni a háziorvosoknak és a kórházi dolgozóknak

Ujhelyi István: Oltási pénzt kellene adni a háziorvosoknak és a kórházi dolgozóknak

Plavecz János háziorvos beadja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájából készült oltóanyagot egy idős férfinak tatabányai rendelőjében 2021. február 5-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden koronavírus ellen beoltott páciens után ötezer forintos fejpénzt adna a háziorvosoknak az MSZP, a kórházi oltópontokon szolgálatot teljesítők munkáját pedig kötelező túlóradíjjal kompenzálnák – közölte Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő szombati online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus katasztrofálisnak nevezte, ahogyan elindult a kormány által szervezett oltás, és hiányolta a teljes és átfogó oltási terv nyilvánosságra hozatalát. Hangsúlyozta: az egészségügyi intézményrendszer túlterhelt, az állam pedig nem köszöni meg a pluszmunkát. A kormányzati tervek szerint a háziorvosoknak a mostani szakaszban napi húsz, a tömeges oltás idején akár napi ötven embert be kell tudniuk oltani – emelte ki.

Ujhelyi István rámutatott: míg a kötelező oltásokat a társadalombiztosítás fedezi, a nem kötelezők beadásáért minden esetben fizetni kell. A koronavírus elleni oltás államilag deklarált módon ingyenes, viszont nem kötelező. Úgy fogalmazott: miközben az állampolgárok és az állam is elvárja az egészségügyi dolgozóktól, hogy végezzék el a napi nagyszámú oltást, a kormány arról elfelejtettek gondoskodni vagy legalább megkérdezni, hogy miből fedezzék ennek pluszköltségeit.

Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy még a tömeges oltási szakasz megkezdése előtt vállalja ötezer forintos fejpénz kifizetését a háziorvosi praxisoknak minden egyes beoltott ember után, ezzel kompenzálva az érintett dolgozók rendelési időn túli munkáját. Hozzátette: az oltópontokon munkát végző kórházi és rendelőintézeti dolgozóknak pedig, ha az oltás nem a napi munkaidőben történik, fizessen az állam „tisztességes túlórapénzt”.

Az oltási fejpénzre nemzetközi példaként említette Írországot, ahol 25 eurót, Romániát, ahol 50 lejt, Franciaországot, ahol 5,40 eurót, és Nagy-Britanniát, ahol 10-12 fontot kapnak a háziorvosok. Megjegyezte: bár Németországban fejpénz nincs, de a háziorvosok kiemelt, 150 eurós óradíjat kapnak az oltással töltött munkaidőért.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.