Telex: Felszínre jött a konfliktus, ami a Szász Jánosnál tartott házkutatáshoz vezetett

Telex: Felszínre jött a konfliktus, ami a Szász Jánosnál tartott házkutatáshoz vezetett

Szász János rendezõ Örkény István Macskajáték címû darabjának fotóspróbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2019. december 12-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú sajtóközleményben reagált a bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatát megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány a Szász János házkutatásával kapcsolatban megjelent hírekre, a szövegből kiderült a Szász és az alapítvány közötti jogvita több részlete – írja vasárnap esti cikkében a Telex.

A hírportál beszámolója szerint az látszik, hogy a dokumentumfilm körüli konfliktusnak két szála van, az egyik a személyes adattal való visszaélés ügye, amelyhez egy büntetőjogi eljárás kapcsolódik (ebben az eljárásban volt a házkutatás), a másik pedig az alapítvány tulajdonjogi igényéből adódó polgári jogi vita.

A rendező budakeszi otthonát még pénteken kora reggel szállták meg a rendőrök, a nyolc órán át tartó házkutatás után mindenféle adathordozásra alkalmas eszközt magukkal vittek. A rendező megerősítette, hogy az ügy hátterében a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus áll. A rendőrök vélhetően a film nyersanyagát, vagy annak egy részét keresték Szásznál. A rendőrség személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást, Szászt nem gyanúsítják semmilyen bűncselekménnyel, vélhetően ismeretlen tettes ellen szól a feljelentés.

Az alapítvány vasárnap délutáni közleményében egyebek mellett az áll: megalapozatlannak és félrevezetőnek tartják egyrészt azt, hogy Szász azt sejteti, a közötte és az alapítvány között kialakult jogvita közvetlen összefüggésben áll a házkutatással, másrészt pedig, hogy a filmrendező azt állítja, a filmmel kapcsolatos konfliktus áll a házkutatás hátterében. Hozzáteszik egyúttal, hogy az alapítvány Szász Jánossal szemben feljelentést nem tett, a felek közötti (polgári jogi természetű) jogvitában a rendőrség nem jár el, házkutatást, egyéb nyomozati cselekményt nem végez.

A közleményben ugyanakkor arról is írnak, hogy az alapítvány „rendelkezik egyedüli, kizárólagos és jogszerű felhatalmazással arra, hogy a bangladesi sziámi ikrekről és orvosi szétválasztó műtétsorozatukról bármilyen fotót vagy filmfelvételt nyilvánosságra hozzon”. Egyúttal azt is megjegyzik: „a bangladesi sziámi ikrek törvényes képviselői (szülei) már az ikrek bangladesi műtétje után – írásbeli nyilatkozattal – megtiltották Szász Jánosnak és az általa képviselt vállalkozásnak, hogy a velük vagy sziámi ikerpár gyermekeikkel kapcsolatos bárminemű személyes adat (képmás, egészségügyi adat, stb.) vonatkozásában adatkezelést folytassanak, valamint, hogy a filmes nyersanyagot bárminemű film készítéséhez, nyilvánosságra hozatalához felhasználják.”

A közlemény szerint az alapítvány „a mai napig nem rendelkezik a műtétsorozat során készült film-nyersanyag felvételek teljes terjedelmével, azokat Szász János a mai napig nem adta át a szerzői jogi védelemre való hivatkozással és a meglévő filmnyersanyag felvételek bárminemű felhasználását is megtiltotta. Márpedig, ezen filmnyersanyag felvételek meglétéhez az Alapítványnak közvetlen joga és jogos érdeke fűződik”. Az alapítvány a filmnyersanyaghoz fűződő jogait „kénytelen jogi úton érvényesíteni” – írják.

Szász ügyvédje, Fülöp Tamás a Telexnek az alapítványi közleményre adott válaszában azt írta: „A szülők állítólagos tiltó iratát Szász János soha nem látta, ellenben a szülők írásbeli hozzájáruló nyilatkozatával rendelkezik. Ezért ő semmilyen jogszabályt nem sértett, ráadásul senki nem jelezte soha a forgatás során, hogy a forgatással bármi problémája lenne. Nem vitatom, hogy az alapítvány nem tett feljelentést, hiszen ilyet korábban se állított senki. A rendőrségi iratokban rögzítésre került, hogy a feljelentő egy magát 1. számú tanúként megjelenítő személy, akinek kiléte így előttünk a homályban maradt. Mivel nem vitatom, hogy nem az Alapítvány tett feljelentést, immár csak feltételezni tudom, hogy pusztán a véletlenek sajátos játéka az, hogy a rendőrségi iratokban megjelenő tényállás lényegében megegyezik azzal a történettel, ami most az Alapítvány közleményében megjelenik.”

A portál témát feldolgozó korábbi cikkében megszólalt több orvos, valamint a végső szétválasztást és az idegsebészeti csapatot vezető Csókay András is. „Amennyiben a házkutatás mögött valóban ez a film áll, mi, a műtétet végző egészségügyi személyzet nagy részének nevében elmondhatom, hogy nehéz ezt értelmezni, de mélységesen fel vagyunk háborodva a történtek miatt” – mondta a Telexnek Csókay, aki a nagy műtét után kilépett a szétválasztást megszervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványból, melynek 17 évig kuratóriumi elnöke volt. Döntését azzal indokolta, hogy az alapítvány szellemiségében számára „nem elfogadható változások” történtek.

Csókay elmondása szerint két ember kivételével a műtétben résztvevő összes orvos és asszisztens, a személyzet minden tagja, sőt, a szétválasztott gyerekek szülei is beleegyeztek írásban abba, hogy Szász filmet forgat a műtétről, a szétválasztott ikrek történetéről. A Telex szerint nem sokkal a műtét után az alapítvány részéről tulajdonjogi igény merült fel a dokumentumfilmre, ami azt jelenti, hogy – ha ez teljesül – akkor az alapítványnak teljes beleszólása van a film művészeti, tartalmi részébe is. Információik szerint a filmet rendező Szász ebbe nem egyezett bele.