További 300 millió adag Pfizer vakcinát szerzett az EU

További 300 millió adag Pfizer vakcinát szerzett az EU

Egy egészségügyi dolgozó elõkészíti a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a beadás elõtt a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikáján 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végleges az Európai Bizottság és Pfizer–BioNTech vállalatok között létrejött megállapodás, amelynek értelmében az Európai Unió további 300 millió adagot szerez be a koronavírus elleni oltóanyagból – közölte egy uniós szóvivő hétfőn, név nélkül nyilatkozva. Sajtóinformációk szerint a a tárgyalás részleteit ismerő szóvivő megerősítette: az Európai Bizottság biztosi kollégiuma elfogadta a vakcinabeszerzésről szóló új szerződést.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke januárban jelentette be, hogy az uniós végrehajtó testület egy második szerződést készül megkötni a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal. A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről már november végén szerződést kötött az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a vakcina alkalmazását is az EU-ban. A koronavírus elleni oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban.

Az Európai Bizottság a Pfizer–BioNTech mellett ez idáig a Moderna (160 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a Pfizer–BioNTech (600 millió adag) és a CureVac (405 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. Emellett december közepén lezárta a megbeszéléseket a Novavax vállalattal is a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaga beszerzéséről, a tervezett szerződés lehetővé tenné az Európai Unió számára 100 millió adag, illetve akár további 100 millió adag oltóanyag megvásárlását.