Elvesztette a pert a Klubrádió, csak az interneten lesz hallható

Elvesztette a pert a Klubrádió, csak az interneten lesz hallható

A Klubrádió logója a budapesti Symbol gasztronómiai, szórakoztató és kulturális központban 2012. november 15-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A Klubrádió szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hirdetett a Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben a Fővárosi Törvényszék kedden. Az egyik utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak vasárnapig használhatja frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni – tudta meg a Média1.hu.

Az ítélet értelmében a Klubrádió keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította, egyben a Klubrádiót kötelezte 200 ezer forint perköltség és további 35 ezer forint illeték megfizetésére. Mint a Média1 írja, mindezek alapján jelenleg elkerülhetetlennek tűnik, hogy a Klubrádió befejezze sugárzását február 14-én 23:59-kor a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián.

– Fellebbezünk az ítélet ellen, ez a legkevesebb – fogalmazott a Magyar Hangnak Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója. Ez azonban nem befolyásolja a bíróság jelenlegi döntését, így a rádió jövő hétfőn elhallgat, és csak online hallgatható tovább.

– A február 15-i lekapcsolás borítékolható, addig már semmilyen csoda nem történhet, de a rádió ettől még megy tovább, ugyanúgy mint eddig – fogalmazott a vezérigazgató. – Eddig is mi voltunk az ország egyik leghallgatottabb internetes rádiója, jövő hétfőtől még sokkal hallgatottabbak leszünk – tette hozzá.

Stock Richárd hangsúlyozta, két folyamatban lévő ügyről beszélhetünk, a Médiatanács felfüggesztett frekvencia-pályázatáról, illetve a jogi eljárásról, és mindkét esetben még a legideálisabb forgatókönyv szerint is hónapok telhetnek el, mire számukra kedvező döntés születhet. – Addig mindenképpen marad az internetes adás – mondta a vezérigazgató.

Az ítélet kapcsán Stock Richárd kiemelte, hogy a bíróság érdemben nem indokolta meg a döntését. – Még azzal sem tiszteltek meg bennünket, hogy az érveinket megcáfolták volna, nem is foglalkoztak a keresetünkkel, ez a legdühítőbb.

– A hétfői elhallgatás nem végleges, visszafordíthatatlan esemény, van még reális esélyünk rá, hogy a pályázat lezárultával újra szóljunk analóg frekvencián is – mutatott rá Stock Richárd. – Mi vagyunk az egyetlen érdemi jelentkező, így ha a Médiatanács tisztességesen lebonyolítja a pályázatot, akkor visszakaphatjuk a frekvenciánkat – tette hozzá.

TASZ: más rádiók esetében a hatóság ellentétes döntést hozott

A rádiót a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte kedden. Ők úgy kommentálták az ítéletet, hogy „a bíróság a döntést meglepően röviden indokolta, nem foglalkozott azzal, hogy más rádiók esetében a hatóság ellentétes döntést hozott, és azzal sem, hogy a Klubrádió adminisztratív mulasztása csekély súlyú volt, amire nem hivatkozhatott volna a Médiatanács »ismételt jogsértésként«.”

A TASZ ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha a bíróság megsemmisítette volna a Médiatanács döntését, az sem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a Klubrádió február 14. után is zavartalanul sugározhasson Budapesten. Ezért a rádió azt is kérte a bíróságtól, hogy ideiglenesen tegye lehetővé a sugárzást addig, amíg le nem zárulnak a folyamatban lévő eljárások. Ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a hazai jogszabályok erre nem adnak számára felhatalmazást, kizárólag a Médiatanács engedélyezheti a rádió ideiglenes sugárzását. 

 „A magyar nyilvánosság megint veszteséget szenved azzal, hogy a hatalom elhallgattat egy neki nem tetsző közéleti médiumot. Bár a rádió e frekvencián elhallgat, a jogvita ezzel nem ér véget” – mondta Kaputa Júlia, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének jogi munkatársa.

Elutasított keresetek

A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így a két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

A rádiónál internetes sugárzásra készülnek, a frekvencia visszaszerzése hónapokig is eltarthat. „Elkezdődött a hallgatók felkészítése, illetve technikai előkészítés. Jelentős sávszélesség-bővítést hajtottunk végre – az átlagos hallgatottság 5000 körül mozog, a kiemelt műsoroké 9-10 ezret is elérni. A rádió esetleges elhallgatása sem jelent tehát végleges elhallgatást” – mondta januárban Stock Richárd vezérigazgató a Magyar Hangnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette, elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az indok az volt, hogy a rádió egy éven belül kétszer is megsértette az adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez „ismételt” jogsértésnek minősül, az NMHH magyarázata alapján nem is dönthettek másként.

A Médiatanács később pályázatot írt ki a frekvenciára, ahol elvi esélye lenne a Klubrádiónak visszaszerezni azt, ám az eljárás jelenleg szünetel, mivel a pályázaton résztvevő kormányközeli vállalkozó, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslattal élt a kizárását tartalmazó határozat ellen – emlékeztet a szakportál.

A Klubrádió megpróbált azonnali jogvédelmet kérni, ám a bíróság az erre irányuló kérelmet már néhány nappal ezelőtt elutasította.

Címkék: média, NMHH, Klubrádió