Ismét emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Ismét emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országos átlagban ismét emelkedik a szennyvízmintákban az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján. Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintájában, valamint Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron növekvő tendenciát mértek a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében, míg Békéscsabán és Kecskeméten csökkenés tapasztalható. Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Szekszárdon mérsékelt, míg a többi vizsgált városban alacsony a szennyvízben mért koncentráció.

Január elején fokozatosan lassulni látszott a járvány, az új megbetegedések mellett az elhunytak száma is csökkenni kezdett, és egyre kevesebben szorultak kórházi ellátásra. Ez a tendencia azonban három héttel ezelőtt megállt, és a legfontosabb adatok ismét romlani kezdtek, és a múlt heti szennyvíz-adatok sem adtak okot az optimizmusra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón arról beszélt, hogy az európai tapasztalatok alapján úgy tűnik, a vírus mutációja miatt állt meg hazánkban is a járvány lassulása, de remélik, hogy a harmadik hullám elkerülhető lesz.

Január elején bukkant fel Magyarországon a vírus jóval fertőzőképesebb brit variánsa, a magyar hatóságok azóta azonban nem közölnek részleteket a mutációról. Szlovákiában és Romániában már ez a vírustörzs a domináns, északi szomszédunknál a megbetegedések háromnegyedéért felel.