A fővárosi fideszesek többsége is nyugati vakcinára vágyik

A fővárosi fideszesek többsége is nyugati vakcinára vágyik

Egészségügyi dolgozó egy lakót olt be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthonában 2021. január 31-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tizennyolc évnél idősebbek fele beoltatná magát, a fővárosiak körében pedig az országos átlagnál is nagyobb az oltási hajlandóság. Erre jutott a Medián és a 21 Kutatóközpont által január végén készített, ezer fő megkérdezésével készített fővárosi felmérés. Az eredményekről a HVG.hu számolt be.

A felnőttkorúak fele 37 százaléka bizonytalan, de hajlik az oltásra, azt pedig csak 13 százalék mondta, hogy semmiképp sem szeretné. A harminc év alattiaknak 34 százaléka, a 65 évnél idősebbeknek pedig 69 százaléka biztos benne, hogy beoltatja magát. A legkevésbé oltáspártiak a pártnélküliek, illetve a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk szavazói.

A kormánypárti szavazók 79 százaléka elsősorban a nyugati vakcinát választaná, míg 66 százalék mondta, hogy az oroszt, 45 pedig, hogy a kínait is elfogadná. Az ellenzéki lista szavazóinak kilencven százaléka a nyugatit választaná, míg 29 az oroszt, 13 a kínait is kérné. A pártnélküliek körében jóval népszerűbb az orosz, negyven százalék fogadná el a Szputnyik V-t, 83 kérné a nyugatit, 28 pedig a kínait.

A felmérés a Budapest Brand megbízásából készült.