Bakondi: Több mint tízezer határsértőt fogtak el az év eleje óta a szerb, román és horvát határszakaszon

Bakondi: Több mint tízezer határsértőt fogtak el az év eleje óta a szerb, román és horvát határszakaszon

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart Kelebia közelében, a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2020. december 18-án. Mögöttük Imre István ezredes, a MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnoka és Talabos Tibor ezredes HM. Idén, az elmúlt három évhez képest lényegesen több, mintegy 42 ezer határsértőt és 460 embercsempészt fogtak el (fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén eddig 10 100 határsértőt fogtak el Magyarország szerb, román és horvát határszakaszán, és 126 ember ellen indult büntetőeljárás embercsempészet miatt – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán a közszolgálati M1 műsorában. Bakondi György beszámolója szerint egészen kiemelkedő számú, 30-40 fős csoportok is kísérletet tesznek a jogellenes határátlépésre. Szerbiába folyamatos a migránsok beérkezése, emellett a határtól dél-szerbiai táborokba szállított migránsok is folyamatosan visszatérnek a szerb-magyar határhoz.

Tájékoztatása szerint folyamatos a visszaáramlás Bosznia-Hercegovinából is, a horvát szakasz „leküzdhetetlensége okán” az illegális bevándorlók visszamennek Szerbiába, és onnan próbálnak kísérletet tenni az illegális határátlépésre. – Továbbá töretlenül érkeznek Görögországból is, ahol a járványhelyzet miatt kedden vezettek be szigorúbb intézkedéseket, és elég gyakori az érkező migránsok között a fertőzöttség – fűzte hozzá a belbiztonsági főtanácsadó.

Bakondi György szólt arról is, hogy a migrációs nyomás miatt Brüsszel egyes kerületeibe már a buszok sem mernek bemenni. „A brüsszeli közlekedési vállalat szóvivője is megerősítette, hogy törlik az egyik brüsszeli városnegyeden áthaladó járatot, mert a buszokat rendszeresen kövekkel dobálták a környék lakói; Svédországban pedig vannak olyan vonatok, amelyek nem állnak meg egyes megállókban” – hangzott el a műsorban.

– Azokban az országokban, ahol a népességen belül a migráns hátterűek száma meghaladja a 10 százalékot, nagyon komoly, több tekintetben visszafordíthatatlan helyzet alakul ki, hiszen ezen emberek nagy része, a szociális segély nagysága miatt, nem keres munkát – vélekedett Bakondi György.