Müller Cecília: Aki be van oltva, nem kell már karanténba vonuljon

Müller Cecília: Aki be van oltva, nem kell már karanténba vonuljon

Darók Roland kormánytisztviselő mutatja az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát 2021. február 10-én Szegeden a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályán, ahol átvehetik azt a háziorvosok (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A remények szerint márciusban mindenki számára elérhetővé válik a vakcina – jelentette ki egy kérdésre válaszolva Müller Cecília az operatív törzs napi tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos közölte azt is: ha valaki már megkapta mindkét oltását, és a második adag után is eltelt másfél-két hét, akkor ha kontaktszemélynek minősül, akkor sem kell karanténba vonulnia.

Müller Cecília szerint a járvány Magyarországon most másként alakul, mint várható volt. Megtorpant a lefelé menő hullám, bár emelkedésről még nem beszélhetünk, inkább stagnálásról. A tiszti főorvos hozzátette, nem tudjuk, ez a harmadik hullám kezdetét jelentheti, vagy épp az új mutáns számlájára kell-e írnunk az egészet. Emelkedő tendenciát vehet majd szerinte a járványgörbe, de ezt a védőoltások gyors beaadásával meg lehet még akadályozni.

A tiszti főorvos szerint több városban gondolkodnak a szabályok enyhítésén, de ő ezt jelenleg túl korainak tartja. Mindenesetre több vidéki város után Miskolc és Kecskemét is közölte, hogy lazítanak a maszkviselési szabályokon, innentől nem lesz kötelező a közterületeken, csak egyes helyeken, például buszmegállókban. Hozzátehetjük, eddig sem volt kötelező közterületeken maszkkötelezettséget elrendelniük, ez egyéni döntés kérdése volt, és számos városban eddig sem volt ez kötelező. Így mondjuk Veszprémben vagy Dunaújvárosban eleve csak meghatározott helyeken rendelték el novemberben is.

Szóba került az is, autoimmun vagy daganatos betegeknek javasolják-e az oltást. Müller közlése szerint általában igen, de a betegségek különböző stádiumban zajlanak le, és ezektől is függ, javasolt-e az oltást. A döntést a kezelőorvosnak kell meghoznia.

Müller elmondta azt is, nincs influenzajárvány jelenleg, eddig egy B-típusú influenzavírust tudtak kimutatni. Bár ő ezt annak számlájára írta, hogy a higiénés szabályokkal minden cseppfertőzéses betegség ellen védekezünk, szakértők szerint másról lehet inkább szó. Eszerint az influenzát jelenleg felváltotta a jóval fertőzőbb koronavírus-variáns, a behelyettesítési effekt jelensége pedig megfigyelhető volt már korábban is, amikor az egyik, fertőzőbb influenzavírus felváltotta a másikat. (Nem pedig egyszerre jelentek meg.)

Az országos tiszti főorvos közölte továbbá, hogy eddig 292 627 embert oltottak be, közülük 113 570-en már a második adagon is túl vannak. A Pfizer-szállítmányok ma jutnak el a praxisokhoz és az oltópontokra, továbbá elindul az oltás az AstraZeneca vakcinájával is, a Szputnyik V-t pedig a fővárosi oltópontokon kezdik használni. Az AstraZenecából csütörtökön érkezik további 45 600 adag.

Bár a héten hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tettek Müller Cecília ellen, aki Hadházy Ákosnak is továbbított egy a kollégáinak szóló levelet, úgy tűnik, a tiszti főorvos továbbra sem kíván magyarázatot adni. A független parlamenti képviselő adatigénylését ugyanis elutasította a hivatal, illetve meghosszabbították a határidőt, a hivatkozásban pedig az szerepelt, hogy a tájékoztatás jelenleg veszélyeztetné a feladatellátást. Erre nincs egy jobb szövegünk? – tette fel a kérdést Müller, aki szerint simán csak azt kellett volna írni, hogy meghosszabbítják a határidőt.