Nem jutnak hozzá, pedig kíváncsiak a brit mutáció magyarországi adataira Kemenesi Gáborék

Nem jutnak hozzá, pedig kíváncsiak a brit mutáció magyarországi adataira Kemenesi Gáborék

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa, Kemenesi Gábor a brit koronavírus-mutáció kapcsán szokatlan keménységgel kérte számon a megfelelő adatszolgáltatást a Nemzeti Népegészségügyi Központtól – vette észre a Hvg.hu a kutató Twitter-bejegyzését.

 Kemenesi megosztott egy dán statisztikát, amelyből kiderül, hogy a B.1.1.7 jelű variáns milyen rohamos gyorsasággal képes terjedni. Az elmúlt hetekben eleinte az új fertőzések mindössze két százalékát adta a kenti mutációként is ismert variáns, majd ez az arány hétről hétre nőtt, először 4 százalékra, majd 7, 13, 20 és 27 százalékra.

„Kíváncsi lennék, ez az adat megvan Magyarországon? Szeretnénk segíteni a szekvenálásban és monitorozásban, mint korábban. Vannak számok?” – tette fel Kemenesi a kérdést egyenesen a tiszti orvosnak címezve.

A szekvenálást (a törzsek felismerését) épp Pécsen végzik, és az utóbbi időben egyre több hír jelenik meg arról, hogy hamarosan a kenti variáns lesz a domináns az egész világon.

Ugyanakkor idehaza mindössze annyit tudunk erről, hogy szerdáig 24 esetben mutatták ki a brit vírusvariánst Magyarországon, és csütörtökön még annyi derült ki, hogy már olyanok is elkapták, akik nem jártak előtte külföldön.