Gulyás Gergely: Védettséget igazoló okmányt vezet be Magyarország

Gulyás Gergely: Védettséget igazoló okmányt vezet be Magyarország

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusig 5 millió adag kínai vakcina érkezhet, az orosz vakcinából pedig 2 milliót rendelt Magyarország. A Szputnyik V vakcinából 200 ezret várnak februárban, az első, 500 ezer adagos szállítmány a Sinopharm vakcinából pedig jövő héten fog érkezni - mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy védettséget igazoló okmányt fog a magyar állam bevezetni. Ezt az kaphatja meg, aki megkapta már a második koronavírus-oltást, felgyógyult a vírusból vagy laborvizsgálaton megfelelő mennyiségű antigént mutatnak ki nála - utóbbiak költségtérítéssel juthatnak ilyen okmányhoz. Hogy milyen jogosultságok járnak majd az okmánnyal, arról még nem született döntés. A nyitás menetrendjéről két hét múlva dönthet a kormány.

 

Egy szállítórepülőgépet vett a kormány, felelte Gulyás Gergely a Magyar Hangnak arra a kérdésére, hogy tervezik-e további szélestörzsű teherszállító gépek beszerzését. Választ elmondása szerint a Honvédelmi Minisztérium tudna adni a kérdésre.

A Magyar Hang többi kérdése ezúttal sem került sorra, így nem nyilatkozott a miniszter többek között arról sem, mikorra várható, hogy elkészül a rozsdaövezeti programot megalapozó, konkrét zónákat kijelölő, eredetileg tavaly szeptemberre ígért rozsdaövezeti térkép.

Potyautasoknak nevezte Gulyás Gergely azokat, akik nem fizetik az egészségügyi hozzájárulást. Elmondása szerint havonta tájékoztatják az érintetteket, akik részletfizetést kérhetnek, Gulyás Gergely szerint humánusan jártak el a hatóságok. Elmondta: több tízezren már rendezték a tartozást, a fennmaradók nagy része vélhetően külföldön tartózkodik, ott biztosított. Összességében hetvenezer főről lehet szó, de a végleges számra még várni kell.

Müller Cecília tiszti főorvos Gulyás Gergely szerint éppen, hogy arra szólította fel a kiszivárgott e-mailben kollégáit, hogy tisztességes indoklást fűzzenek ahhoz, ha igénybe veszik a közérdekű adatok kiadásakor a veszélyhelyzetben biztosított hosszabb, 45 napos határidőt.

Több mint kétmillió ember beoltására alkalmas vakcina állhat rendelkezésre március végéig, de ez változhat.

A Nemzetközi Oltóközpont önköltségen is oltana koronavírus-vakcinával, de mivel semmilyen vakcina nem áll még rendelkezésükre, előleget viszont elfogadnak, ezért fogyasztóvédelmi eljárás indul ellenük.

A főváros turisztikai újranyitási csomagja jó irány, de keveselli a kormány a javaslatban szereplő kedvezeményeket. A kormány is készül még új javaslatokkal.

Ha nagyobb mennyiségű vakcina érkezik, a teljes egészségügyi intézményrendszert felhasználják, a legtöbb oltópont nem háziorvosoknál, hanem kórházakban és szakrendelőkben lesz, Gulyás Gergely elmondása szerint biztonsággal be lehetne így oltani naponta félmillió embert.

3,8 milliárd forintnyi adót fizetett be a Facebook reklámadóként, Gulyás elmondása szerint ez Varga Judit igazságügyi miniszter küzdelmének eredménye. A szólásszabadságot korlátozni csak az állam jogosult, törvénysértés esetén, ezt akarják elérni a közösségi médiában is, mondta a miniszter arról, mit tartalmazhat a hamarosan benyújtandó magyar közösségimédia-szabályozás.

Néhány polgármesterrel már tárgyalt a kormány a kieső iparűzési adóbevétel kompenzálásáról, Salgótarján és Miskolc polgármesterével is találkozott Gulyás Gergely. Jövő héten meghívja a miniszter a megyei jogú városok vezetőit is.

Van esélye a márciusi nyitásnak, ez az online konzultáció eredményétől és az esetszámok alakulásától függ.

Nem született még döntés arról, hogy az oltás milyen előnyökkel járhat, egyelőre azt lehet tudni, hogy karanténkötelezettségnek nincs értelme beoltott emberek esetében.

Ha van elég oltóanyag, mindenki szabadon döntheti el, beoltatja-e magát, vagy vállalja a kockázatokat. Ha elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, nem tartanak attól, hogy elegen be akarják-e oltatni magukat, mondta Gulyás Gergely. A társadalom egyre nagyobb része akarja magát beoltatni a felmérések szerint.

Impeachment eljárást folytatnak Donald Trump ellen - Magyarországnak nem feladata ezt kommentálni, de nem valószínű, hogy megkapja a javaslat a szükséges számú republikánus szavazatot Gulyás Gergely szerint.

A Reuters cikke szerint felszólította az Európai Bizottság Magyarországot, hogy tegye átláthatóbbá a közbeszerzéseket, de a magyar kormány erről semmilyen értesítést nem kapott, álhírről van szó, mondta a miniszter. Elmondása szerint az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője is cáfolta a hírt.

Gulyás Gergely szerint az, hogy központi uniós vakcinabeszerzésre vonatkozó egyeztetéseken Magyarország is képviseltette magát, nem jelenti, hogy Magyarország is felelős lenne a vakcinabeszerzés késlekedésében, mint ahogy Ujhelyi istván MSZP-s EP-képviselő állítja, mert itt csak tájékoztatást kaptak, a beszerzést a Bizottság intézte, és elismerte a hibákat.

A műanyagtörvény kapcsán később születik majd döntés a részletekről, a visszaváltási rendszerről is. Februárban fogadhatják el a tövényt.

A nyitásról a nemzeti konzultáció függvényében döntenek, a járványügyi adatokra figyelemmel. Két hét múlva a kormány döntést hozhat.

A Klubrádió ügye kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormánynak az ügyhöz semmi köze nincs, bírósági döntés állt az ügy mögött, amely olyan jogsértéseken alapul, amelyeket a rádió elismert.

A Gundel mondta fel a szerződést a Miniszterelnökséggel, árulta el Gulyás Gergely. Az étkezésről a Miniszterelnökségen a továbbiakban a Magyar Honvédség gondoskodik.

Több város önkormányzata lazított a maszkviselési szabályokon, erre úgy reagált Gulyás Gergely, hogy a kormány tiszteletben tartja az ilyen döntéseket, azért telepítette ezeket a hatásköröket az önkormányzathoz, hogy ők döntsenek róla.

Lényegesen drágább a Sinopharm vakcina, mint az orosz oltóanyag, tízezer forint felett van egy adag ára, de bármilyen drága a vakcina, az országnak még mindig olcsóbb, mint a leállás által okozott károk, mondta Gulyás.

Miért nem lehet választani az oltóanyagok között? - Ha valaki nem kívánja magát beoltatni a rendelkezésre álló oltóanyaggal, akkor fog sorra kerülni, amikor már több oltóanyag is rendelkezésre áll, de jelenleg hiány van - válaszolta a miniszter.

Legkorábban április végére olthatnak be mindenkit, aki igényli, várhatóan 3-4 millió főt, de ez májusig is eltarthat.

Ujhelyi Istán MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint Magyarország is felelős az uniós vakcinabeszerzés késlekedéséért, de Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottság elismerte, hogy hibázott.

Az első újságírói kérdés az ország újraindítására vonatkozott. A fertőzöttek száma stagnál, a brit mutációról szóló híreket is mindenki ismeri, mondta Gulyás Gergely. Szeretnék megismerni az emberek véleményét a nemzeti konzultáción, ezután fognak állást foglalni.

A miniszter felsorolta a korábban bejelentett gazdasági intézkedéseket, amelyekkel azt akarják elérni, hogy Magyarország visszaálljon az elmúlt 8-9 év növekedési pályájára.

A bértámogatások kifizetését felgyorsították, mondta a miniszter. Az ígért negyven milliárdos támogatásból csaknem 36 milliárd forintot már megítélték, és 99 százalékát kifizették, az igények 90 százalékát elbírálták. Gulyás Gergely köszönetet mondott a kormányhivatalok dolgozóinak, amiért egy hét alatt ledolgozták a hátrányt.

Védettséget igazoló okmányt fog a magyar állam bevezetni. Ezt az kaphatja meg, aki megkapta már a második koronavírus-oltást. Érvényességi időt nem fog tartalmazni az okmány, mert a védettségi időről nincs pontos információ, de az oltás dátuma rajta lesz az igazolványon – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Szintén védettséget igazoló okmányt kaphat, aki koronavírusból felgyógyultnak minősül, mert a korábbi koronavírusos betegek egy ideig védettek. A védettség kezdete a kórházi elbocsátás napja, vagy a gyógyulást igazoló negatív teszt, és ha ez nem volt, az első pozitív tesztet követő tizedik nap az érvényesség kezdete. Védettséget igazoló okmányhoz lehet jutni még - mivel nagy a látencia a koronvírus-fertőzés esetén, sok a tünetmentes fertőzött - ha hitelesített laborban vérvizsgálat megfelelő mennyiségű antitest jelenlétét igazolja. Az ilyen laboreredménnyel rendelkezők költségtérítés ellenében kérhetik négy hónapra a védettséget igazoló okmány kiállítását. A kormány még nem döntött arról, hogy milyen jogosultságokkal jár majd az okmány.

A héten átlépi az oltások száma a 300 ezret. Az egészségügyi dolgozók nyolcvan százaléka élt a lehetősséggel. Az idősotthonok után elkezdődött a regisztrált legidősebbek oltása, 30 ezer idős ember oltása válik lehetővé Pfizer vakcinával. Az Astra Zenecával a 60 év alatti krónikus betegeket oltják.

Jövő héten a hatvan év alatti krónikus betegek és a legidősebbek oltása zajlik majd továbbra is. Magyarország mindenütt maximális adagszámot kötött le a vakcinákból, de lassan zajlik az uniós beszerzés. Több mint 19 millió adagot kötött le Magyarország, vagyis majdnem tíz millió embert lehetne beoltani csak az uniós beszerzésből.

A Szputnyik V vakcinából 200 ezret várnak februárban a kétmilliós megrendelésből, az első szállítmány a Sinopharm vakcinából, 500 ezer adag, pedig jövő héten fog érkezni. A hatóság megvizsgálja a vakcinát, és reméli a kormány, hogy alapos vizsgálatot követően a felhasználást lehetővé teszi. Más vakcinagyártókkal is tárgyal a kormány, az Európai Bizottságtól pedig a vakcinaszállítmányok gyorsítását kérték, erre ígéretet is tett a Bizottság.

A kormány a járványhelyzetről azt állapította meg, hogy a védekezésnek köszönhetően a második hullámot sikerült megfékezni, ugyanakkor az adatok nem mutatnak további csökkenést, miközben Európában több országban a járvány harmadik hullámával néznek szembe, és a brit mutáció a fertőzés gyorsabb terjedését eredményezi, tehát fennáll a veszélye a fertőzésszám növekedésének.

 

A Magyar Hang a következő kérdéseket küldte el előzetesen:

1.
A Telex múlt heti cikke szerint Szalay-Bobrovniczky Vince volt bécsi nagykövet ittasan okozott közúti balesetet 2013-ban, az osztrák fővárosban. Mint tudni lehet, a személyi sérülések mellett 3 személygépkocsiban is károk keletkeztek, a nagyköveti Mercedesben és két civil járműben. Ezzel kapcsolatban kérdéseink:
– A cikk szerint a volt nagykövet arról tájékoztatta a tárcát: „a keletkezett kárt a casco biztosítás terhére minden károsulttal rendezte”. – Ha valóban így történt, tehát a biztosító fizetett, ezt milyen alapon tette, lévén ittas vezetés történt? 
– Mekkora kár keletkezett a hivatali kocsiban és mekkora a két osztrák állampolgár járművében? – Ha a biztosító fizetett, mennyivel emelkedtek meg emiatt a kötelező felelősségbiztosítás, illetve a Casco költségei, akár közvetve is az állam viseli-e ennek terheit? 
– Miniszter úr értesült-e Szalay-Bobroviczky Vince miniszterelnökségi államtitkári kinevezése előtt arról, hogy a volt bécsi nagykövet részegen személyi sérüléssel járó közúti balesetet okozott, veszélyeztetve négy kiskorút is?

2.
A rendőrség a közelmúltban bezárt két vendéglátóhelyet Budapest belvárosában. Arra a kérdésünkre, hogy a veszélyhelyzeti védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet mely rendelkezését szegték meg a vendéglátóhelyek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt a tájékoztatást adta, hogy „a kormányrendelet a vendéglátó helyeknek kizárólag elvitelre alkalmas ételek kiadását engedi”, tehát italokét nem. Mi volt a szándéka a Kormánynak a rendelet megalkotásakor? Lehet-e alkoholmentes, illetve alkoholtartalmú italt elvitelre árusítani?

3.
Tervezi-e a kormány további szélestörzsű teherszállító gépek beszerzését? Ha igen, milyen típusokat? 

4.
Mikorra várható, hogy elkészül a rozsdaövezeti programot megalapozó, konkrét zónákat kijelölő, eredetileg tavaly szeptemberre ígért rozsdaövezeti térkép? Mi okozza az immáron fél éves késést?

Címkék: Gulyás Gergely