Lantos Gabriella: A teljes nyitás előfeltétele, hogy a 70 év felettiek 60 százalékát beoltsák

Lantos Gabriella: A teljes nyitás előfeltétele, hogy a 70 év felettiek 60 százalékát beoltsák

Lantos Gabriella és Lukács László György (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes javaslattal állt elő az Új Világ Néppárt, amely a megyei fertőzöttségi adatok alapján indítaná el az ország újranyitását. Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa az ATV Startban beszélt arról, hogy a rendszer szabályozottan, zónákra (zöld, sárga, piros) bontva működne, amelyeket három hetente kellene átértékelni. Azok a területek kapnának például zöld jelzést, ahol az új fertőzöttek száma heti 50 alatt alakul százezer lakosra vetítve. 

Szerinte nincsen arra semmilyen magyarázat, hogy a Békés megyében élők – ahol nagyon alacsony a fertőzöttek száma – miért nem ülhetnek ki a városuk teraszára kávézni. Ugyanakkor Tolnában – ahol tűrhetetlen a helyzet – lehet menni plázába meg kaszinóba, amit Lantos szintén értelmetlennek tart.

Úgy látja, a nyílt tereken mindenképpen érdemes lenne nyitni, mert itt nulla esély van a megfertőződésre. Szabadtéren nem tud úgy felgyülemleni a vírus, ezért szabadtéren engedni lehetne a programokat.

Lantos nem bízik abban, hogy a kormány elfogadja a javaslatukat, mégis beszélni akarnak róla, hogy lakosság lássa, másképp is lehet kezelni a járványhelyzetet. Szerinte új alapokra kell helyezni a kontaktutatást, a tesztelést és a karantént is. Az egyik legfontosabb feladat a tesztelő - és a kontakt-kutató kapacitás növelése lenne, így ingyenes tesztelőközpontokat lehetne felállítani.

A teljes nyitás előfeltétele a párt szerint az, hogy a 70 év felettiek átoltottsága érje el a 60 százalékot. Lantos úgy látja, amikor nő a halálesetek száma, az általában a 75 év felettieket érinti, 70 éves életkor alatt jelentősen esik a halottak száma. Éppen ezért gondolják azt, ha 70 éves korig be vannak oltva nagy arányban az emberek, akkor az elhunytak száma csökkenni fog.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.