Ellenzéki vizsgálóbizottság: a kormány kapitális hibákat vétett a járványügyi védekezésben

Ellenzéki vizsgálóbizottság: a kormány kapitális hibákat vétett a járványügyi védekezésben

Az ellenzéki pártszövetség Covid 2021 Vizsgálóbizottságának sajtótéjékoztatója 2021. feburár 12-én (Forrás: Párbeszéd Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken megkezdte munkáját az ellenzéki pártszövetség Covid 2021 Vizsgálóbizottsága, amelynek célja a jelenlegi járványügyi és gazdasági helyzet áttekintése volt. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, a bizottság vezetője az első ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, bár voltak kivédhetetlen problémák, mégis el lehet mondani, Orbán Viktor és kormánya a járvány elleni védekezésben és a gazdasági élet támogatásában is igen gyengén teljesített. 

Ócsai Lajost, az országos tiszti főorvosi hivatal járványügyi osztályának vezetőjét idézve elmondta, már augusztusban tudni lehetett, hogy a második hullámban milyen mértékben fog nőni a fertőzésszám, a kormány mégsem tett semmit, pedig meg lehetett volna akadályozni a magas halálozási arányt. Mert hiába tagadja a kormány, sajnos a halálozási statisztikában Európában és a világon is élen járunk.

– Az intézkedések helyett még november elején is Ferencváros-Juventus labdarúgó mérkőzést rendezett Orbán Viktor. A gazdasági szakemberektől azt is megtudtuk, hogy a 3600 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapból optimista számítások szerint is csak 900 milliárd forintot költött a kormány valóban a gazdaság problémáinak megoldására – fogalmazott a képviselő. Az alap háromnegyedét jelentő nem gazdaságmentő intézkedések közül Szabó Tímea kiemelte a 300 milliárd forintos hadiipari gépvásárlást, a kiemelt közúti projektekre költött 318 milliárd, valamint a  vadászati világkiállításra költött 64 milliárd forintot.

Szabó Tímea gondolatmenetét folytatva Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció képviselője arról beszélt, hogy miközben az ország nagy része szenved, Orbán Viktor és barátai jól jártak, a kézből etetett oligarchák milliárdokat raknak zsebre. A tönkrement családokkal szemben a Mészáros-Tiborcz tengely húzta be az uniós támogatások döntő részét, miközben a vendéglátósok jó része le fogja húzni a redőnyt. Ezért azt mondják, visszamenőleg ki kell fizetni a kisvállalkozók elmaradt bevételének, valamint az utcára került dolgozók bérének 80 százalékát a gazdaságvédelmi alap terhére. Ezen túlmenően az EU-tól erre a célra kapott teljes összeget a gazdaság megmentésére kell fordítani. 

Potocskáné Kőrösi Anita jobbikos képviselő szerint nem szabad tovább várni az idei költségvetés módosításával: azonnal le kell állítani a látszat- és presztízsberuházásokat. Nem szabad az út szélén hagyni a családokat, segíteni kell az önkormányzatokat, és visszaadni önrendelkezési jogukat, hogy a helyben megválasztott képviselők a helyiek érdekeit szem előtt tartva cselekedhessenek. 

Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselője szerint most kiderült, Orbán Viktor mennyire nem tud kormányozni. Ugyanis nem készítették fel az egészségügyet a vírus támadására, az oltási programra, kiderült, hogy mennyire nem segítik a családokat és a vállalkozásokat. Ezeket a tapasztalatokat felhasználva olyan programot készítenek az ellenzéki pártok, amely orvosolni fogja ezeket a problémákat. 

Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője elmondta, munkája során látta, fájó különbségek vannak a többi ország és hazánk válságkezelése között. Példaként említette, máshol a kieső munkabérek 80-90 százalékát fizette az állam, nálunk ennek csak töredékét, vagy hogy Ausztriában minden ötödik, nálunk viszont csak minden huszadik munkáját vesztett emberen segített az állam. Felháborítónak tartja, hogy nem voltak jelen a kormánypártok a tanácskozáson, mert itt nem pártos, hanem a való életből származó információk hangzottak el azoktól, akik most nagyon nagy bajban vannak. Az is kiderült, hogy az egészségügyi cselekvés első lépéseként meg kellett volna teremteni a kormány tevékenysége iránti a bizalmat, amelyre a mai napig nem került sor, mert semmilyen releváns információt nem közöl a kormány az emberekkel.

Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő szintén arról beszélt, hogy hatalmas a bizalmi válság az országban, de állami irányítási válság és nagyfokú késlekedés is tapasztalható. A bizottság legfontosabb céljaként említette, hogy olyan átfogó információkat szeretne az ország lakossága elé tárni, amelyeket a kormány eddig titkolt. Hozzátette, éppen e titkolózás miatt alacsony az oltási kedv hazánkban. Hibaként említették a szakértők – és ez az egyik oka az irányítási válságnak –, hogy nincs önálló minisztériuma az egészségügynek, amely a járványügyi helyzetben irányítaná a védekezést. Az ÁNTSZ 2011-es megszüntetésével ugyanis szétverték az állami járványügyi intézményrendszert. Ezért azonnali szükség lenne a politikától független járványügyi hatóság felállítására.

A késlekedésekről beszélve azt említette a politikus, hogy a kormány augusztusban elmulasztotta a második hullámra való felkészülést, szeptember és november között pedig csak tétlenül szemlélődött, ahelyett hogy megakadályozta volna a járvány vágtatását, amelyre Jakab Ferenc virológus, a kormány mellett működő járványügyi szakértői csoport tagja már idejekorán felhívta a figyelmet.