KSH: Megtorpant az oltási kedv növekedése

KSH: Megtorpant az oltási kedv növekedése

Plavecz János háziorvos beadja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájából készült oltóanyagot egy idős férfinak tatabányai rendelőjében 2021. február 5-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) november vége óta végez felmérést a lakosság oltási hajlandóságával kapcsolatban. A felmérés első hetében a válaszadók 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát. A mérés tizedik hetében, vagyis a február 1-jével kezdődő héten már a megkérdezettek 37,8 százaléka jelezte, hogy biztosan beoltatná magát. Ez azonban visszaesést jelent az egy héttel korábbi 40 százalékhoz képest.

A KSH elemzői úgy értékelik az új adatokat, hogy megtorpant az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése, aminek hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat.

A mérés tizedik hetében a válaszadóknak már csak 26 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal.

Az előző héthez képest a hajlandóság a fiatalok esetében javult, a többi korosztályban romlott, leginkább az 55–64 évesek körében. Iskolai végzettség szerint az érettségivel rendelkezők és a felsőfokú végzettségűek lettek bizonytalanabbak – derül ki a hivatal heti monitor jelentéséből.