Népszava: Indiai vakcinát kezdenek vizsgálni a magyar hatóságok

Népszava: Indiai vakcinát kezdenek vizsgálni a magyar hatóságok

Oltáshoz előkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fecskendők az időseket gondozó Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézményében 2021. január 28-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz és a kínai vakcina után újabb, egy indiai oltóanyag behozatalát engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – állítja a Népszava a hozzájuk érkező információikra hivatkozva. Úgy tudják, egyelőre csak mintegy másfél tucatnyi ampullányit szerezhet be az Országos Kórházi Főigazgatóság, ugyanis ez a mennyiség elegendő a hatékonysági és biztonságossági vizsgálatok elvégzéséhez.

A lap arra is kitért, a készítmény dokumentációját az OGYÉI szakértői már vizsgálják, egyébként a szer az AstraZeneca Oxford nevű vakcinája licenceként készült. A BBC cikkére hivatkozva azt is felidézték: az AstraZeneca tavaly júniusban kötött licencszerződést az indiai Serum Institute of India nevű céggel, hogy az eljuttathasson egymilliárd adag oltást az alacsony és közepes jövedelmű országokba. A gyártó eddig az oltóanyagból Bhutánba, a Maldív-szigetekre, Bangladesbe, Nepálba, Mianmarba és a Seychelle-szigetekre szállított.

A magyar kormány csütörtökön jelentette be: védettséget bizonyító igazolványt fognak kiállítani. Ennek részleteiről itt írtunk.

Címkék: India, védőoltás, vakcina