Matolcsy György okos kert-Magyarországot hozna létre

Matolcsy György okos kert-Magyarországot hozna létre

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank, az MNB elnöke egy MTI-nek adott interjúján a jegybank épületében 2020. április 16-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Matolcsy György szerint Magyarország szintet léphetne a fenntartható felzárkózásban azzal, ha a legjobb egyetemek köré innovációs parkokat, okos kerteket építenének, amelyek bölcsői és keltetői lehetnének egy magyar innovációra és tulajdonra épülő vadonatúj gazdaságnak – idézi az MTI a jegybankelnök növekedés.hu oldalon hétfőn megjelent írását.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke ebben kifejtette, hogy Magyarország az elmúlt 30 évben külföldön fejlesztett és behozott innovációra építette a gazdasági fejlődését, ami általános gyakorlat, ám az igazi felzárkózást az hozhatja meg, ha a külföldi tulajdont, technológiát és menedzsmentet használó szektor mellé egy hazai tulajdonú, belföldi innovációra és tőkére épülő üzleti szféra épül.

„A növekedés eddigi szerkezetéből kitűnik, hogy lényegében nem használtunk egy sor olyan forrást, ahol éppen a hazai innovációra és tulajdonra épülő versenyképes gazdaság létrehozására lenne esély” – fogalmazott Matolcsy.

E területek között említette a vizek hasznosítását az öntözéstől a gyógyvizekig, az éghajlati és talajadottságokat. Azt, hogy a térség legjobb orvostudományi egyetemei és gyógyszergyárai működnek Magyarországon.

Mint írta, a sikeres országok titka a belső innováció. A vezető egyetemek körül felépítették azokat az ipari, innovációs és technológiai parkokat, amelyekben összekapcsolódik az ötlet, a technikai háttér és a pénzügyi forrás – hangsúlyozta a jegybank elnöke.

A nagy egyetemek körüli okos-kertek, innovációs parkok felépítéséhez nagyobb mozgásteret szükséges adni az egyetemeknek, ami megindult az alapítványi fenntartás szervezésével – véli Matolcsy György, aki szerint a kormánynak területet, infrastruktúrát, kockázati tőkét és hiteltámogatást kell biztosítania ehhez. Elengedhetetlennek nevezte a külföldön dolgozó vezető magyar tudósokat hazahívó programot is. Az egyetemek és parkok köré üzleti tanácsadó testületeket érdemes szervezni, hogy a tudományt folyamatosan „fertőzze” az üzleti gondolkodás – zárta írását Matolcsy György.