Megérkezett az első adag kínai vakcina Magyarországra

Megérkezett az első adag kínai vakcina Magyarországra

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közeradott képen a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó dobozok fekszenek a futószalagon a cég egyik pekingi üzemében december 25-én (Fotó: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezen a héten a Pfizer vakcináját két ütemben szállítják Magyarországra, az első szállítmány kedden érkezett hazánkba, a következő szerdán fog. Összesen közel 103 ezer adag ilyen vakcinát fogunk kapni – derült ki az operatív törzs keddi sajtótájékoztatójából. Ezúttal Müller Cecília országos tiszti főorvos nem volt jelen az eseményen, így a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) Galgóczi Ágnes, a szervezet járványügyi osztályvezetője képviselte.

Galgóczi arról is beszámolt, megérkezett az első adag szállítmány a kínai Sinopharmból, még hozzá 550 ezer darab. Ezekkel akkor lehet elkezdeni az oltást, ha az NNK megvizsgálta a vakcinákat, és engedélyt ad a felhasználásra. A tervek szerint a háziorvosi körzetekben fogják felhasználni az oltóanyagokat.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a regisztrált legidősebbek oltása az oltási pontokon folytatódik, míg a 60 év alatti krónikus betegeket, akik az AstraZeneca vakcináját kapják, a háziorvosok oltják be. Tovább folytatódik a vakcinák beadása a szociális intézményekben, illetve az egészségügyi dolgozók körében is.

Címkék: Pfizer, Sinopharm