Tíz évnél tovább senki sem lehet közfoglalkoztatott, hamarosan több százan maradhatnak munka nélkül

Tíz évnél tovább senki sem lehet közfoglalkoztatott, hamarosan több százan maradhatnak munka nélkül

Közmunkások Pálmajoron (Képünk illusztráció) (Fotó: Pálmajor önkormányzatának honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyjából ötszáz embernél jár le július második felére az a tízéves határ, amíg közfoglalkoztatottként dolgozgat valaki – derült ki a Népszava cikkéből. Úgy tűnik pedig, hogy az állam nem nyújt számukra mentőövet, így új állás után lesznek kénytelenek nézni.

A kormányhivatalok levélben üzentek nemrég az önkormányzatoknak arról: ha valaki már tíz éve, legfeljebb féléves megszakításokkal közfoglalkoztatott, akkor neki júliustól ne adjanak már munkát. A február 15-ei adatok szerint 91,1 ezren állnak jelenleg közfoglalkoztatásban, az egy foglalkoztatónál eltöltött időtartam pedig most 523 fő esetében haladja meg a kilenc évet. Az ő alkalmazásukat jelen állás szerint csak egy törvénymódosítás mentheti meg.

A hajdúsági Polgár vezetője, Tóth József ugyanakkor úgy értelmezte, ha a náluk érintett egy fő más közfoglalkoztatóval kötne szerződést, ugyancsak maradhatna. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) megyei tagozatvezetője kifejtette, a közfoglalkoztatottak többsége legalább egyszer megpróbált már piaci munkahelyen elhelyezkedni, és volt, aki többször is kilépett, majd visszatért. A 8500 fős település a csúcsot 2014-15-ben érte el, akkor közel négyszáz közmunkás dolgozott, most ennek nagyjából a harmada. Az önkormányzati feladatellátást segítő körben dajkák, kézbesítők és takarítók vannak, ha pedig közülük esne ki valaki, az Tóth szerint „nagy gáz” lenne. A mostani pénzügyi helyzetben ugyanis a település nem tudna a helyükre minimálbéren vagy garantált béren foglalkoztatott munkavállalót felvenni.

– Jánoshidán a közmunkások 70 százaléka feltehetőleg nem tudna elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – mondta a lapnak a helység polgármestere. Képzettségük, koruk, egészségügyi és szociális gondjaik ugyanis ezt nem tennék lehetővé. A 2400 fős településen 44 közmunkás van, közülük viszont senkit nem érint a tízéves határ Eszes Béla szerint. Viszont aki közmunkából megy nyugdíjba, az mindössze harminc-negyvenezres ellátásra jogosult, amiből értelemszerűen nem lehet megélni.

A vásárosnaményi polgármester, Filep Sándor arról tájékoztatta a lapot: náluk tavaly bezárt a legnagyobb foglalkoztató, mégsem nőtt meg a közmunkára jelentkezők száma. Az emberek két újonnan nyitott varrodában, vagy a környező településeken találnak állást. Így most fel sem tudják tölteni a 201 fős közfoglalkoztatotti keretüket, 160-an vannak jelenleg.

A Belügyminisztérium azt válaszolta, nem dolgoznak ki az érintettekre külön közmunkaprogramot, de a közfoglalkoztatóknak lehetőségük van például saját állományba venni az érintett személyeket.

A közmunkások jelenleg egyébként nagyjából 57 ezret visznek haza. Ha megszűnne a jogviszonyuk, három hónapig ennek hatvan százalékára számíthatnak, ezt követően pedig 22 800 Ft-os foglalkoztatást helyettesítő támogatásra.Ha ez a lehetőség is elvész, marad a szociális segély, vagy még az sem. Januárban az álláskeresők 49,4 százaléka már semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.