Akkora az orvos- és nővérhiány Szlovákiában, hogy az uniós országok segítségét kérik

Akkora az orvos- és nővérhiány Szlovákiában, hogy az uniós országok segítségét kérik

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovákia a koronavírusjárvány leküzdése érdekében segítséget, orvosokat és nővéreket kér a többi európai uniós országtól – írja az MTI. A kérést szerdán hagyta jóvá az Igor Matovic vezette kabinet, amely egyben aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség jelentése szerint.

A pozsonyi egészségügyi minisztérium közlése szerint Szlovákia legalább egy hónapra tíz orvost és huszonöt nővért szeretne kapni, akik a kórházak intenzív osztályain dolgozhatnának. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. Érdekesség, hogy mint nemrég a Magyar Hang beszámolt róla, a magyar kormány lélegeztetőgépet adományozott egy szlovákiai kórháznak, hogy ezzel is segítse az ottélő határon túli magyar közösséget.

Szerdától kezdve Szlovákiában kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki külföldről érkezik az országba. Az intézkedés a szlovák állampolgárokra is vonatkozik – közölte a TA3 szlovák kereskedelmi hírtelevízió. Kivételt képeznek ez alól a határ mentén lakók, akik naponta átjárnak Szlovákiába dolgozni. Nekik azonban hét napnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk. Nem kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása a kamionosok számára.

A Stella Centrum, a pozsonyi közlekedési információs központ a jelentésében azt állítja, hogy az ellenőrzések miatt a határátkelőkön elsősorban a kamionosoknak kell számítaniuk várakozásokra. Az osztrák és a cseh határátkelőkön szerda délelőtt mintegy félórás volt a várakozási idő. A szlovák kormány a döntést veszélyesebb koronavírusmutációk európai uniós országokban való gyorsuló terjedésével indokolta.

A Szlovákiába utazóknak, akikre nem vonatkoznak a kivételek, a határ átlépése előtt kötelezően egy elektronikus űrlapot kell kitölteniük, majd 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ezt legkorábban a 8. napon elvégzett negatív koronavírus teszttel lehet lerövidíteni.

A cseh közszolgálati hírtelevízió úgy értesült, hogy a szlovák határátkelők többségén mobil tesztelő állomásokat állítottak fel azon külföldiek számára, akik Szlovákiában dolgoznak, de nem laknak a határ menti övezetben. Ők a negatív koronavírusteszt alapján szintén elkerülhetik az elszigetelést.

Szlovákiában kedden mintegy hétezer új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra emelkedett – derül ki a korona.gov.sk weboldalon közölt hivatalos kimutatásból. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at.

Folytatódik az oltás is, eddig több mint 246 ezren kapták meg a vakcinát, mintegy 6300-an már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a Szputynik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan a csütörtöki kormányülésen születik döntés.