Korrupción érték volt felügyelőjüket, de ez nem sarkallta szigorításra az atomenergia hivatalt

Korrupción érték volt felügyelőjüket, de ez nem sarkallta szigorításra az atomenergia hivatalt

Az Országos Atomenergia Hivatal bejárata Óbudán a Fényes Adolf utca 4-ben (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) egyik volt nukleáris biztonsági felügyelőjét korrupció miatt. A nőt és társait hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében mondták ki bűnösnek a napokban a Debreceni Törvényszéken. Az ítélet után lapunk megkereste az OAH-ot. Egyebek mellett azt közölték: a kormánytisztviselőt kirúgták; a hivatal elmúlt 30 éves működése során hasonló esetre nem volt példa. Rákérdeztünk arra is, hogy milyen intézkedéseket hoztak a történtek után a korrupció megelőzése érdekében, a válasz alapján az eset nem sarkallta szigorításra a hivatalt. Ugyanis szerintük „szervezetileg felkészültek” a bejelentések kezelésére, illetve az azonnali intézkedésekre, de antikorrupciós tréningre majd elküldik munkatársaikat.

Az Országos Atomenergia Hivatal az hatóság, amely az összes magyarországi atomenergiát használó eszközt – például orvosi röntgenkészülékeket – ellenőrzi, hogy azok megfelelően, sugárszennyezés-mentesen működjenek. Az OAH felügyeli a paksi erőmű blokkjait és az új nukleáris létesítmények építését is, így a Paks II. beruházásban is fontos szerepe van.

A vádlott, T.-né is az OAH kormánytisztviselője volt, mint nukleáris biztonsági felügyelő felelt a Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén az atomenergiát használó eszközökért, a radioaktív és nukleáris anyagok hivatali nyilvántartásáért. Amikor például egy-egy fogorvos, állatorvos röntgenkészülékének vagy cég röntgenes csomagvizsgálójának az engedélye a lejáratához közeledett – vagy éppen új gépet szereltek be –, az illetékes felügyelő ellenőrzést végez. Ez jelentős tudással és befolyással bíró feladat, vagyis ha egy felügyelő vissza akar élni a helyzetével, komoly problémákat tud okozni az ügyfelének – derült ki már az első tárgyaláson is, amelyről részletesen beszámoltunk.

Az egyébként nehéz anyagi helyzetbe került T.-nének azért volt szüksége társakra – három volt –, mert egy-egy engedély kiadásához sugárvédelmi szakértőt is be kell vonni az eljárásba. A három sugárvédelmi szakértővel – elmondása szerint – baráti kapcsolatban is állt. Vagyis amikor egy-egy orvosnak új engedélyre volt szüksége, T.-né a három vádlott közül javasolt nekik szakértőt. Ez viszont szigorúan tilos – igaz, T.-né vallomása szerint az orvosok gyakran tőle érdeklődtek, hogy tudna-e megfelelő szakembert ajánlani nekik. A vádlott első tárgyaláson azt mondta, a szakmában „ez így megy”, a felügyelők szoktak szakértőt ajánlani.

A három bűntársa azért járt jól, mert nekik így volt megrendelésük – ki nyugdíj mellett, ki másodállásban csinálta –, a munkadíjból pedig visszaosztottak T.-nének. A vádlott olykor arra is utalgatott az ügyfeleknek, hogy ha esetleg nem valamelyik baráti szakértőt bízzák meg, akkor elhúzódhat, vagy sikertelen lehet az eljárás. De előfordult, hogy az engedély megtagadását is belengette. A bíróság szerint többen a nő burkolt vagy nyilvánvaló fenyegetése hatására döntöttek arról, hogy az engedély megadása érdekében a „vádlott szakértőit” kérik fel a munkára.

A bíróság arra jutott, hogy a vádlottak egyszerűen kihasználták, hogy az orvosokat nem érdekelte az engedélyezési eljárás, azt nem ismerték. Nem tudták, hogy a felügyelő nem ajánlhat sugárvédelmi szakértőt, és hogy a szakértői névjegyzék az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhető, és ott választhatnak szakembert.

A bíróság közlése szerint a volt OAH-felügyelőt folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt öt év börtönre ítélték, és a foglalkozása gyakorlásától is eltiltották. Társai, a három sugárvédelmi szakértő megúszta különböző idejű felfüggesztett szabadságvesztéssel. Az ítélet azonban nem jogerős, mivel az ügyészség fellebbezett, akárcsak – a negyedrendűt kivéve – a többi vádlott is.

OAH: azonnal megváltak a felügyelőtől

Az ítélet után megkerestük az Országos Atomenergia Hivatalt, és többek között azt tudakoltuk, hogy milyen intézkedéseket tettek a történtek miatt a korrupció megelőzése érdekében, miután tudomást szereztek arról, hogy egyik munkatársukat korrupcióval gyanúsították meg. Az OAH azt írta: miután 2018 októberében a tájékoztatást kaptak a Nemzeti Nyomozó Irodától, hogy az egyik felügyelőjük hivatali vesztegetés miatt indult eljárás gyanúsítottja, a főigazgató azonnali hatállyal megvált tőle. A vizsgálatot aztán a nyomozóhatóságok végezték. Eddig azonban hivatalos tájékoztatást nem kaptak az ügy részleteiről – írták.

Leszögezték: a hivatal szervezetileg felkészült a bejelentések kezelésére, illetve szükség szerint az azonnali és határozott intézkedésekre – ahogy ez történt ebben az esetben is. Az OAH ellenőreinek közbiztonsági engedéllyel kell rendelkezniük, valamint nemzetbiztonsági ellenőrzésük is folyamatban van. – Az Országos Atomenergia Hivatal a korrupció ellen hagyományos és újszerű eszközökkel védekezik. A hagyományos eszközök közé tartozik a panaszok és közérdekű bejelentések fogadása és intézése, valamint a kockázatkezelés, a kontrollkörnyezet kialakítása. Az újszerű eszközökre példa a személyzeti tréning és az együttműködés a Nemzeti Védelmi Szolgálattal (az OAH 2021 őszén antikorrupciós tréninget tervez tartani a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Nemzeti Védelmi Szolgálat közreműködésével). Az Országos Atomenergia Hivatalnál antikorrupciós tanácsadás folyik az integritás tanácsadó és helyettese közreműködésével – magyarázták, hozzátéve: az OAH munkatársaira a Magyar Kormánytisztviselői Kar Hivatásetikai Kódexe, valamint szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, amelyeket köteles mindenki teljes mértékben betartani.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.