„Nagy remények, nem kis csalódottság”– az önkormányzatok szerint hiába tárgyaltak Gulyással

„Nagy remények, nem kis csalódottság”– az önkormányzatok szerint hiába tárgyaltak Gulyással

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Delegációs termében 2020. december 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán közel kéttucat önkormányzattal tárgyalt, ez nem vezetett eredményre, továbbra sem világos, hogyan és milyen mértékben fogják őket kompenzálni az iparűzési adó megfelezése miatt – jelentette be a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) sajtótájékoztatóján, amelyet közösségi oldalukon közvetítettek.

A MÖSZ elnöke, egyben Gödöllő polgármestere, Gémesi György, arról beszélt: 23 önkormányzatot hívtak meg az egyeztetésre a kormánnyal, azokat, amelyek 25 ezer főnél nagyobbak, ám nem fővárosi kerületek, és nem is megyei jogú városok. Gémesi szerint a polgármesterek három kéréssel érkeztek:

  1. automatikusan teljes mértékben kompenzálják őket a kieső iparűzési adó miatt, ahogya azt a 25 ezer fő alatti települések esetén teszik,
  2. beszéljenek a járvánnyal járó költségek kompenzációjának lehetőségéről,
  3. tárgyaljanak arról is, hogyan kaphatnák vissza a gépjármű adóból származó bevételeket.

Gémesi szerint egyik kérésük sem teljesült, ezért mint elmondta, csalódott. Ezeken felül olyan kérdésekre sem kaptak választ, mint hogy miért pont 25 ezer főnél húzták meg a teljes automatikus kompenzáció határát, vagy hogy miért kompenzáltak egyes városokat karácsony előtt.

– Nagy reményekkel érkeztem ide, és nem kis csalódottsággal fogok távozni – értékelte a tárgyalást Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere megjegyezve: „ha röviden kéne összefoglalnom, mi törtét itt ma, akkor annyit mondanék, semmi”. Szerinte Gulyás minden kérdésről azt mondta, azt kormánydöntésnek kell megerősítenie, a miniszter felhatalmazás nélkül érkezett tárgyalni.

Nyirati Klára, Baja polgármestere is arról beszélt, bizonytalansággal hagyják el az épületet, azt sem tudják, hogy mit mondjanak az önkormányzati dolgozóknak önkori dolgozóknak, „hiszen lesznek fájdalmas döntések is”.

Gulyás: Helyes döntés volt az iparűzési adó felének elengedése

Később Gulyás Gergely is reagált az eseményre, szerinte a kormány álláspontja világos, a terheket közösen kell vállalni, az államnak és az önkormányzatoknak is. Hozzátette: szeretnék, ha az önkormányzatok a tehervállalás mellett számíthatnának az államra. Gulyás Gergely helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány lehetővé tette a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), hogy idén az iparűzési adó felét kelljen befizetniük. – A kormány ezzel nem vont el semmilyen pénzt, azt ott hagyta a települések vállalkozóinál (...), akik munkahelyeket garantálni és jó esetben teremteni is képesek – hangoztatta a tárcavezető. Hozzátette: a 25 ezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai esetében a kompenzációra teljes egészében sor kerül. Gulyás Gergely úgy folytatta: az ennél nagyobb településekkel arról tárgyalnak, hogy milyen működési vagy fejlesztési igényeket tud támogatni a kormány.

A miniszter tájékoztatása szerint külön, valamennyi településsel tárgyalni fog a kormány: ezen a héten találkoznak a megyei jogú városok, majd a jövő héten pedig a budapesti kerületek polgármestereivel. – Ezt követően pedig valamennyi várossal is külön-külön fogunk tárgyalni – mondta a miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásokra jutnak, amely a helyi közösségek javát szolgálja és az önkormányzatok működését is segíti. Kifejtette: a következő hetekben és márciusban a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság tárgyal valamennyi képviselő-testülettel. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy nagyon eltérő az egyes önkormányzatok helyzete.

A miniszter újságírói kérdésre közölte: ellenzéki és kormánypárti polgármesterek nagyjából hasonló számban képviseltették magukat a szerdai egyeztetésen. Felsorolása szerint azon mások mellett jelen volt Pápa, Mosonmagyaróvár, Jászberény, Cegléd, Kiskunfélegyháza, Dunakeszi, Kiskunhalas, Szentendre, Gödöllő, Gyula, Esztergom, Gyöngyös, Ózd, Hajdúböszörmény, Siófok, Vác, Szigetszentmiklós, Baja, Ajka, Szentes, Kazincbarcika és Budaörs polgármestere.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.