Kiss Ambrus: Kompenzáció nélkül november végére fizetőképtelen lehet a főváros

Kiss Ambrus: Kompenzáció nélkül november végére fizetőképtelen lehet a főváros

Kiss Ambrus, a pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért felelõlõs fõpolgármester-helyettes az új összetételû Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc oltópontot biztosítana a főváros a kormány által tervezett helyszíneken felül, hogy ezzel is segítse a lakossága vakcinához jutását, ha a tömeges oltások szakaszba léphet Magyarország – mondta el Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. A beszélgetés apropója az volt, hogy ugyan a fővárosi közgyűlés a veszélyhelyzet miatt nem ülhet össze, így Karácsony Gergely főpolgármester egyszemélyben hoz döntéseket, de ezeket megelőzően egyeztet a fővárosi frakciókkal.

Kiss Ambrus elmondta, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége, amelynek Karácsony Gergely az elnöke, csütörtökön tárgyalt György István államtitkárral és az operatív törzs oltásokkal foglalkozó munkacsoportjával arról, hogy segítenék az oltási programot, és ez a főpolgármester-helyettes szerint egy „nyitott, pozitív hangvételű megbeszélés volt”. Ennek során abban állapodtak meg, hogy megnézik, hol lehetnének ezek az oltópontok, és tíz esetében ki is próbálnák, azok működnek-e. A főváros a tárgyaláson azt is jelezte, szerintük hasznos lenne a kritikus infrastruktúrában dolgozó embereket az üzemorvosok segítségével beoltani, és ebben is nyitottság volt a kormány részéről.

Végül a kormány abban kér segítséget az önkormányzatoktól, így a fővárostól is, hogy segítsenek enyhíteni a háziorvosok adminisztratív többletterhelését, ehhez egyébként nem szükséges speciális szaktudás. A kérésnek megfelelően a főváros biztosítani fog humánerőforrást.

Fizetésképtelenség felé tart a főváros

Kiss Ambrus kitért arra is, csütörtökön kezdődött el a főváros tíz napos önkéntes és ingyenes koronavírus-szűrése, ahova még várják a jelentkezőket, miután a rendelkezésre álló helyeknek még csak a 66 százalékát foglalták le.

Ami az oltást illeti, a fővárosi idősotthonok lakóinak 70 százaléka már megkapta az első vakcinát, míg az ottani dolgozók esetén ez 60 százalék. Ugyanakkor a fővároshoz tartozó idősotthonok összes telephelyén mindössze 28 olyan gondozott van, aki vírusos, ez a szám karácsonykor még 251 volt.

Kiss kitért a főváros nehéz anyagi helyzetére is, amit súlyosbított, hogy a kormány elengedi a kis- és középvállalkozások által befizetendő iparűzési adó felét. Ugyan február 25-ig jelentkezhetnek a vállalkozások, akik jogosultak iparűzési adókedvezményre, de már eddig is 34 ezer adózó esetén jött be a kérelem, ami már most 8 milliárd forintos kiesést jelent. Egyébként Karácsony Gergely főpolgármester 188 ezer adózónak írt levelet, ha módjukban áll, ne éljenek a kedvezménnyel.

Kiss Ambrus aláhúzta: ha nem kompenzálják a fővárost, már a mostani adatok alapján is az látszik, hogy ahogy ő már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy november végére fizetőképtelen lehet a főváros. Ha ez beigazolódik, akkor szerinte ezért az iparűzési adó megfelezésének örülő kormánypártok és kamarák lesznek a felelősek. – Ha egy városban termelődik az ország GDP-jének 37 százaléka, és itt tönkre teszik a közszolgáltatásokat, akkor azzal egyben a gazdasági talpra állást is ellehetetlenítik – mondta.

Ami a fővárosi közgyűlést illeti, többek közt döntés születik a Baross utcai idősotthon vezetői posztjáról szóló pályázatát kiírásáról, a turisztikai és vendéglátóipari szektornak nyújtandó segélycsomagról, de például a fővárosi polgári kezdeményezésekről is. Utóbbi bevezetése azt fogja jelenteni: ha egy polgár összegyűjt egy ügy mellett 10 ezer aláírást, akkor a fővárosi közgyűlésnek azt napirendre kell vennie. Ha 10 ezernél kevesebb aláírás jön össze, akkor a hivatal foglalkozik az üggyel.

Újságírói kérdésre Kiss elmondta, még nincs konkrét időpontja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) következő ülésének, de jövő héten ül le Fürjes Balázzsal napirendet egyeztetni, vagyis most nem most üzenné meg neki előre, miről szeretnének vele tárgyalni.