A szegedi önkormányzat szerint nem Botka döntése volt a piac bezáratása

A szegedi önkormányzat szerint nem Botka döntése volt a piac bezáratása

Botka László (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazugságnak és összeesküvés-elméletnek tartja a szegedi polgármesteri hivatal mindazt, amit Szabó Bálint a Cserepes sori piac kapcsán, illetve más ügyekben megfogalmazott. A baloldali városvezetést kedden kerestük meg, miután Szabó hétfői váratlan eltűnése után estére előkerült. A helyi politikus még vasárnap tett közzé egy videót arról, hogy másnap reggel nyolckor „megkezdi az elszámoltatást”, és sajtótájékoztatón leplezi le a piac bezárása körüli visszásságokat.

A képviselő „Botka-féle rablóprivatizációt” emlegetett, és azt mondta, „a piac veszteségéről szóló hírek álhírek.” Szerinte a piac az elmúlt harminc évben nyereséget termelt, és vagyongyarapodást okozott a városnak. Úgy látja, az csak az elmúlt két évben lett veszteséges, amiért ő a volt ügyvezető Rácz Attilát, illetve Botkát hibáztatta. Szerinte alternatívát sem kínáltak eredetileg a kereskedőknek, és utána is magánterületre telepítették volna a kirakodóvásárt. Márpedig igény volna a kereskedők és vásárlók részéről a további működésre. Szabó szerint hazug rágalomhadjáratot folytat ellene a szegedi vezetés, ezért, mint mondta, feljelentést tesz Botka László ellen.

Mit gondolnak Szabó fenti állításairól, és arról a mondatáról, hogy a szegedi vezetés egy helyi oligarchának játszaná át a piac területét? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Szeged önkormányzatát. A hivatal azzal kezdte válaszát, hogy Szabó szerintük az elmúlt nyolc évben rengeteg hazugságot és összeesküvés-elméletet fogalmazott meg, „de mindig kiderült, hogy az állításai hazugságok, és ezért a bíróságon kellett felelnie.” Nincs ez másként a Cserepes sori piac esetében sem, tették hozzá.

Az önkormányzat kérdésünkre felidézte, hogy a piacon a több mint száz árusból tavalyra harmincnégy maradt, közülük pedig harminckettővel kétoldalú megállapodást kötöttek az üzletük bezáratásáról. A hivatal szerint az árusok sem akartak maradni, miután hét közben szinte alig volt forgalom. Úgy látják, igenis a vásárlók hiánya és a kereskedők megfogyatkozása miatt lett veszteséges a hely, tavaly harmincmilliós kiesést okozva, ami idén már ötvenmilliós lett volna. – Ezt akkor sem engedhetné meg magának a város, ha egyébként közben nem lenne a világjárvány miatt gazdasági válság, amit az Orbán-kormány tízmilliárdos kormányzati megszorítással fejelt meg – tették hozzá.

Kérdésünkre kifejtették, ők is meglátták eközben a társadalmi igényt, ezért a szombati vásár megtartása mellett döntöttek, de új helyszínen és magánvállalkozás üzemeltetésében. – A piac megszüntetése nem Botka László döntése volt. A piacot tulajdonló cégnek az önkormányzat mellett magántulajdonosai is vannak, akik közül senki sem ellenezte a bezárást. A közgyűlés Pénzügyi- és Vagyongazdálkodási Bizottsága pedig kétharmados többséggel támogatta a döntést. A polgármester így, ha akarná, sem bírálhatná felül ezt a döntést – zárta sorait a hivatal.

Kérdeztük a vezetést arról, mit tudnak Szabó hétfői eltűnéséről, miért kerülhetett szerintük kórházba. Az önkormányzat is a sajtóból értesült a kórházi kezelésről, válaszolták erre.

A helyi politikus, akinek kacifántos életútját korábban felidéztük, hétfő reggel indult kocogni, onnan viszont nem tért haza, ezért felesége bejelentette az eltűnését. Az autót, amit Szabó szokott használni, a Liget mellett találták meg, a férfi nyomára pedig este bukkantak Makó közelében, egy felüljárónál. A hírek szerint szinte teljesen kihűlt addigra, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság pedig végül személyi szabadság megsértése gyanúja miatt indított eljárást. Szabó a történtekre szerda reggelig nem adott magyarázatot, az RTL Klubnak kamerán kívül annyit mondott, hogy nem önszántából ment Makóra. Az RTL Klub munkatársa szerint Szabót láthatóan megviselték a történtek.

Kedden mi is kerestük levélben a politikust, választ eddig nem kaptunk. Frissítés: csütörtök délelőtt a politikus válaszolt levelünkre. Mint írta, elsőként szeretné a családja lelkileg, ő pedig fizikailag feldolgozni, ami történt, ezt követően áll rendelkezésre.

Kedd este Botka László is reagált a Facebook-oldalán a történtekre. A polgármester azt írta: „Nyolc éve, 2013–ban rám törte az irodám ajtaját egy Vas megyéből ideköltözött ember, akit nem ismertem azelőtt, az elmúlt nyolc évben heti rendszerességgel, összesen legalább 150 »leleplező« sajtótájékoztatón beszélt hazugságokat rólam! Mindig bepereltem és nyertem ellene! Tőlem megtarthatta volna a 151. hazugság tájékoztatóját [sic!] is. Azt azonban nem tűrhetjük, hogy egy gyógykezelésre szoruló ember Szeged rossz hírét kelti!”

Szabó állapotáról, illetve arról, hogy hétfőn valóban megtörtént-e a személyi szabadság korlátozása, megoszlik a helyi politikusok véleménye. A Fidesz-képviselőcsoport vezetője, Tápai Péter azt mondta: „ha megint egy »előadásról« van szó, akkor Szabó Bálintnak nincs helye tovább a szegedi közéletben.” De ha valóban bántották Szabót, az szerinte ijesztő a képviselőkre nézve. A DK-s önkormányzati képviselő, Binszki József pedig arról beszélt az RTL Klubnak, hogy Szabót tíz éve ismeri, és szerinte most is egy megrendezett politikai akcióról lehet szó. A szegedi Jobbik pedig egyenesen pszichopatának nevezte az önkormányzati képviselőt. A Szegeder nevű független helyi lap ennek kapcsán azt írta: „az ügy felgöngyölítését bízzuk a rendőrségre, állapotának felmérését pedig az illetékes orvosokra, és amíg hivatalos szerv felől nem jön tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy mi történt, és milyen az állapota, aljas dolog a propagandasajtót karaktergyilkos feltételezésekkel degeszre tömni.”

Szabó szavaiban azért is kételkednek többen, mert korábban számos furcsa állítással vétette észre magát. Arról beszélt például, hogy ott volt a másik szobában, amikor Rózsa-Flores Eduardónak 2006-ban átadták az őszödi beszéd felvételét. Csakhogy kiderült, Rózsa-Floresnek addigra már meg sem volt az említett lakása. A politikus a kétezres évek elején pedig azzal állt a nyilvánosság elé, hogy megtámadták és megerőszakolták, csak hogy másnap ne tudjon megjelenni egy Vas megyei rágalmazási per tárgyalásán. A rendőrség végül eredménytelenség miatt lezárta ezt a nyomozást.

A helyi ellenzék eközben szintén azzal vádolta Botka Lászlót, hogy „egy tollvonással záratta be a piacot”, és „több száz embert taszított kilátástalanságba.” Ezt a Mi Hazánk helyi képviselője fogalmazta meg, a helyi Fidesz pedig szintén a piac ügyével támadta a városvezetést. Az utolsó nyitva tartó napon kifejezetten sokan keresték fel a piacot, helyiek pedig arról beszéltek a Szegeder videójában, hogy szükség lenne a kirakodóvásárra. Ezt a területet direkt hagyták lepusztulni, hogy legyen indok a bezárására – mondta egy megkérdezett. Egy másik megszólaló a korábbi ügyvezetőt, Rácz Attilát hibáztatta a helyzetért. A Cserkónak becézett piacról az utóbbi hetekben olyan hírek érkeztek: március 6-ától egy héthektáros területen, a Cserepes sor 14-18. szám alatt folytathatja szombatonként.

A Cserepes sori piacot 1988-ban, megépülésekor a „szegedi Bosnyáknak” nevezték a Délmagyarországban. „A terület nagy, legalább tizenötezer négyzetméter. Terjeszkedésre tehát van lehetőség. A Szent István térihez képest sokkal több lesz az asztal, ahová a portékát lehet pakolni. Talán a piac ellenőrzése is megoldódik. Továbbá a nagybani piacon – a remélhetően felfutó kínálat miatt — kedvezőbben alakulnak az árak. Ezzel a vásárló jár jól. Ez a piac akár a kis Bosnyákká is válhat. Gondolom, ennek az üzemi konyhák örülnek a legjobban” – mondta akkor a városi tanács kereskedelmi vezetője. A területen még korábban lóversenypálya működött.