Telex: Hétvégi oltásra kérik a háziorvosokat, de nem világos, mire kellene igent mondaniuk

Telex: Hétvégi oltásra kérik a háziorvosokat, de nem világos, mire kellene igent mondaniuk

Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem derül ki a Kormányhivatal Telex birtokába került leveléből, hogy mennyi időn át, mennyi hétvégi munkát kell vállalnia a háziorvosoknak, és jár-e érte bármilyen juttatás. A portálnak nyilatkozó háziorvos hivatástudatból így is vállalja, hogy hétvégén is biztosítja az oltás lehetőségét. A háziorvosoknak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos feladatok és a többi páciens ellátása mellett kell megszervezniük az oltási folyamatot.

A Telex birtokába került levél szerint a Kormányhivatal arról érdeklődik a háziorvosoknál a Fővárosi Oltási Munkacsoport elnöke, Sára Botond megbízásából, hogy az orvosok vállalják-e, hogy hétvégén is biztosítsák az oltás lehetőségét, mivel elkezdődött a tömeges oltások időszaka. A háziorvosoknak csütörtök délig kell reagálnia a levélre.

Arról nem szól a tájékoztatás, hogy mennyi ideig tarthat a tömeges oltás időszaka, körülbelül mennyi hétvégi munkát jelenthet a háziorvosoknak, és hogy jár-e ezért bármilyen plusz juttatás.

Egy háziorvos a portálnak azt mondta: ugyan nem ártott volna, ha egyéb részleteket is közölnek a hétvégi munkáról, de ő persze hivatástudatból most is vállalni fogja páciensei oltását. 

A háziorvosoknak a koronavírusos és más betegeik folyamatos ellátása mellett kell megoldaniuk az oltások megszervezését és adminisztrációját. Az oltással kapcsolatos feladatokon túl változatlanul foglalkozniuk kell a koronavírusos esetekkel és ezek adminisztrációjával is – a tüneteket mutató, de még nem tesztelt pácienseket a háziorvos nyilvánítja koronavírus-gyanússá, neki kell elrendelnie a tesztelést is. A háziorvos látja el a praxisába tartozó koronavírus-fertőzötteket, azokat is, akik nem nála jelentkeztek először a tüneteikkel, de a tesztjük pozitív lett, és orvosi kezelésre szorulnak, és ő is nyilvánítja gyógyultnak a koronavírus-fertőzötteket.