Az ellenzék részéről minden eddiginél „piszkosabb, aljasabb kampányra” számít Kövér László

Az ellenzék részéről minden eddiginél „piszkosabb, aljasabb kampányra” számít Kövér László

Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország jövője azon múlik, hogy ki nyer 2022-ben az országgyűlési választásokon – jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Inforádió Aréna című műsorában, amelyben a koronavírus-járvány kezeléséről és a tavaszi törvényalkotási munkáról is beszélt.

Kövér László szólt arról is: kínai kollégájával, Li Csan-suval folytatott pénteki online megbeszélésükön érintették a koronavírus-járványt is, amelynek kezeléséről úgy véli, hogy Magyarország az EU átlagánál sikeresebbnek mondhatja magát.

Szerinte az ellenzék még gesztusértékűen sem járult hozzá a védekezéshez, hiszen nem szavazták meg a védekezésről szóló törvény meghosszabbítását. Megjegyezte, a baloldali pártok az oltást is úgy támogatják, hogy valójában megpróbálják aláásni a bizalmat azokkal az oltóanyagokkal szemben, amelyek nagy mennyiségben állnak rendelkezésre – idézi az MTI a házelnököt.

„Valahányszor levegőt enged ki a száján az ellenzék, hazudik” – mondta még a házelnök, ezt a mondatot nem az állami hírügynökség emelte ki, hanem a Telex.

A törvényalkotási munkáról szólva a házelnök hangsúlyozta: a parlament ülésezik, a tavaszi ülésszak végéig szeretnék elkészíteni a jövő évi költségvetést. Közölte: meglehetősen visszafogott a törvényalkotási program, mindössze 27 törvényjavaslatcím szerepel az Országgyűlés előtt, ezek nagyrészt módosítások, új törvény csak egy-kettő van közöttük.

Kövér László szót ejtett arról is, hogy a választási törvény módosítását már nem tervezik a 2022-es országgyűlési választásokig. Ami a Fidesz választási felkészülését illeti, úgy fogalmazott: a most mandátummal bíró képviselők jelentős része kíván és tud is indulni a következő országgyűlési választásokon, hiszen ők a legfelkészültebbek az adott választókerületekben. A jelöltekről azonban még nem döntöttek. Egyes politikusok egyéni körzetből való visszaléptetéséről Kövér László azt mondta: vannak, akik többet tudnak hozzátenni a kampányhoz, ha országos, központi szereplői lesznek annak.

A Fidesz választmányi elnöke szerint a kampány során a sikereket kell bemutatni, el kell magyarázni, milyen döntést miért hozott meg a kormány. Az ellenzék részéről minden eddiginél „piszkosabb, aljasabb kampányra” számít. Kiemelte: eddig egy választáson sem volt olyan jelentősége a közösségi médiának, mint 2022-ben lesz.

– Ki kardot vesz, kard által vész el. Lehet, hogy keresztények vagyunk, de balekok nem – mondta azzal kapcsolatban, hogy milyen harcra számít a kampányban. Szerinte a kormányoldalnak elsősorban védekeznie kell a támadások ellen, de az ellenzéki jelölteket szembesíteni fogják tetteikkel, korábban elhangzott mondataikkal.

A Borkai- és a Szájer-ügy kapcsán a politikus úgy nyilatkozott, nem szeretnének párton belüli „erkölcsrendőrséget” felállítani, nyomozni képviselőjelöltjeik múltjában, mindenkinek felnőtt emberként el kell döntenie, hogy a magánéletében van-e kockázati tényező.

Egy Eurostat-felmérésre hivatkozva hangsúlyozta: többségben lehetnek azok, akik azt a választ adják, hogy az elmúlt négy vagy tizenkét évben életkörülményeik jelentős mértékben pozitívan változtak meg. Az Eurostat friss adatai szerint ugyanis a tíz évvel ezelőttihez képest harmadára – 24 százalék felettiről 9 százalékra – csökkent a szegénységben élők aránya Magyarországon, így a legalsó hat országból a kilencedik helyre léptek elő a magyarok – ismertette.

Szerinte az is a Fidesz mellett szól, a felelős magyar választópolgároknak el kell gondolkodniuk azon, hogy mi lenne akkor, ha az egymást is „keresztbe-kasba gyalázó”, közös program nélküli ellenzéki koalíciónak kellene az országot vezetnie.

A házelnök tovább bírálta az ellenzéki összefogást: szerinte nem feltétlenül az ellenzéki pártok döntenek majd a saját miniszterelnök-jelöltjükről. „Majd a gazdáik megmondják nekik, hogy kit látnak legerősebb jelöltnek, a legesélyesebbnek Orbán Viktor ellen” – vélekedett.

Szerinte egyre nyilvánvalóbb a szakadék a nemzeti érdeket középpontba állító és a globális új világrendet összetákolni kívánó politikai erők között. Az EU-ban utóbbit a föderalisták képviselik, és a magyar baloldali EP-képviselők is egyre vehemensebben próbálják nyomás alá helyeztetni a kormányt az uniós intézményekkel.

Az Egyesült Államok új vezetéséről szólva Kövér László közölte, bízik abban, hogy pragmatikus és tiszteleten alapuló politikát folytatnak majd.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: azon múlik Magyarország jövője, hogy ki nyer 2022-ben. Ha a Fidesz-KDNP megkapja az újabb ciklusra szóló felhatalmazást, akkor tovább tudják vinni azokat a társadalmi folyamatokat – például a gyermekvállalási kedv növelését –, amelyek a „lét – nemlét” kérdését érintik, és stratégiai fontosságúak.

De ha nem a jelenlegi többség nyerne, akkor „van aggódni való” azon, hogy azokat az eredményeket, amelyeket a magyar emberek az elmúlt években elértek, ugyanúgy pillanatok alatt romba döntik, ahogy 2002 után is megtörtént – vélekedett Kövér László.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.