Telex: A Karmelita kolostorból kérhették Rogán Barbaráék földvásárlásának törlését

Telex: A Karmelita kolostorból kérhették Rogán Barbaráék földvásárlásának törlését

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a Sándor-palotában 2018. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két, egymástól független – köztük egy kormányzati – forrásra hivatkozva azt állítja a Telex, hogy Rogán Barbara és családjának földvásárlási ügye a Karmelita kolostorban is kiverte a biztosítékot, és maga a kormányfő kérte annak anullálását. A portál arról is ír, hogy a NER politikai elitje is összevonta a szemöldökét a tervezett földvásárlás hallatán.

A portál a hallottak alapján igyekezett rekonstruálni, miként is történhetett a folyamat. Már az is gyanús, hogy csak tíz nap hallgatást követően reagált Rogán Antal, amikor a Magyar Nemzetnek nyilatkozva hazugságokon alapuló gyűlöletkampányt emlegetett az eset kapcsán. Két nappal később a lap lehozott egy, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal által jegyzett dokumentumot – amelyen a kibocsátás dátuma nem látszik, és – amely szerint az ügylet nem ment át az engedélyezésen, így a hivatal megtagadta az adásvételi szerződés jóváhagyását. Az ilyen ügyletekről tudni kell, hogy a földforgalmi törvény bonyolult rendelkezéseit kell alkalmazni, illetve hogy több ponton is megbukhat az adásvétel. 

A tardonai földvásárlásra úgy derült fény, hogy a község – bár tavaly óta már nem kötelező – feltölti honlapjára a termőföld vásárlásokat. Miután az Obrusánszki Barbarára és modell múltjára vonatkozó bejegyzéseket szinte mindenhonnan törölték a világhálón, a Google kereső elsőként mutatja a földvásárlásról szóló hirdetményt, és így az első találatok között találhatták meg a Rogán újabb felesége után kutakodók az ügyletről szóló dokumentumot.

Bár kérték, a kormányhivatal nem adta ki a Telexnek azt a dokumentumot, amelyet a Magyar Nermzetnek, és amelyben megtagadják az adásvételi szerződés jóváhagyását. Földvásárlásban jártas szakértővel arra jutott a Telex, hogy formai hibára hivatkozva tagadhatták meg a jóváhagyást, jó eséllyel azt követően, hogy megjelentek az első cikkek a földvásárlásról. Mindez normál esetben nem akadályozta volna meg a vásárlást, hiszen azt meg lehet támadni bíróságon, különösen egy ilyen horderejű ügylet esetében, vagy új szerződést lehetne benyújtani. De nem ez történt.

A Telexnek nyilatkozó forrás szerint a Karmelita kolostorban kitört felháborodást követően Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közbenjárására történhetett az adásvétel jóváhagyásának megtagadása, bár az értesülést határozottan tagadta és visszautasította a Miniszterelnökség.

Az Orbán Viktornak az ügyben feltett kérdésre Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a következőket válaszolta: „Tisztelt Szerkesztő Úr! Az ön kérdése is ostobaság. A miniszterelnök ilyen kérdésekkel nem foglalkozik”.

Rogán Antal hivatala hasonló szellemben válaszolt: „Az Önök összes felvetése ostobaság. Egyszerűbb lenne, ha belátnák, hogy ebben az ügyben gondatlanul jártak el és nem mondtak igazat az olvasóiknak”.

A cikkben végül arra is felhívják a figyelmet, hogy „az általános gyakorlattól eltérően ebben a kényes ügyben több minisztérium és a miniszterelnök is villámtempóban cáfolta az értesülésünket.”