Orbán Viktor: Veszélyes pillanatban vagyunk

Orbán Viktor: Veszélyes pillanatban vagyunk

Orbán Viktor pénteki szokásos rádióinterjúja közben (Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár 20 ezer koronavírusos beteg ellátására is képesek lennének a magyar kórházak, az egészségügyünk kivételesen erős – erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. A miniszterelnök szavai szerint „veszélyes pillanatban vagyunk”, mert már elkezdődött az oltást, de „beesett a harmadik hullám”, most pedig az a kérdés, hogy melyik lesz gyorsabb. A beszélgetésből kiderült az is, hogy már 120 ezren kitöltötték a nemzeti konzultációt.

3093 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában és 110 ember hunyt el – Orbán Viktor ezúttal is a legfrissebb adatok ismertetésével kezdte szokásos péntek reggeli rádióinterjúját. A kórházban lévők száma eközben folyamatosan emelkedik, jelenleg 4024 embert ápolnak egészségügyi intézményben és 352-en szorulnak lélegeztetésre. A kormányfő azt mondta, hogy önmagában sem jó számok, ráadásul a tendencia folyamatosan emelkedik. – Veszélyes pillanatban vagyunk, mert egyszerre van vakcina, megkezdődött a konzultáció és közben beesett a harmadik hullám – fogalmazott. Ha az oltások gyorsabbak lesznek, akkor életeket nyerünk, ha a harmadik hullám görbéje lesz az erősebb, akkor életeket veszítünk.

A miniszterelnök szavai szerint a magyar egészségügy kivételesen erős, az elmúlt egy évben „kiválóan vizsgázott”. Remek ápolóink vannak, világszínvonalúak az orvosaink és a kórházaink is jók, képesek lennének húszezer koronavírusos betegnek is ellátást is biztosítani.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy jelenleg 391 ezer ember van, aki már legalább egy oltást kapott, március elejére ez a szám meghaladhatja az 1,2 milliót, húsvétkor pedig eljuthatunk oda, hogy 2,5 millióan már megkaphatták a vakcinát. Az oltásra érkezőknek elmondják majd, hogy milyen vakcinát tudnak adni, ha pedig nem jó neki, akkor az érintett nem esik ki a beoltandók sorából, majd értesíteni fogják, ha lesz olyan oltóanyag, amit szeretne.

Mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk – ezt válaszolta a kormányfő arra, hogy mikortól lehet a kínai vakcinát is használni. Az országos tiszti főorvos konkrét időpontot még nem mondott, csak annyit, hogy „jól halad”.

Ezúttal sem maradt ki az interjúból az ellenzék szidása. Orbán Viktor szerint, ha úgy gondolja a baloldal, hogy a hatalomra jutását segíti, ha nem jó a járvány kezelése, annak hangot is adnak. A hétfői parlamenti ülésre hivatkozott, ahol – mint fogalmazott – „sistergett a gyűlölet”. – Itt most a baloldal túlságosan messzire ment, emberéletekről van szó – mondta, hozzátéve, hogy ezek sokkal mélyebb dolgok, mint a hatalom kérdése.

A nemzeti konzultáció kapcsán a kormányfő leszögezte: az újraindításért a kormány vállalja a felelősséget, de sokat segítenek nekik az emberek, ha elmondják a véleményüket. Egy nap alatt egyébként 120 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt. – Ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, jöhet az újraindítás – mondta.

A visegrádi országok együttműködésének 30 éves évfordulója kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy „itt erő van, dinamika”, az országok gazdasági erejét összeadva az jóval meghaladja a nyugat-európaiakét. – Erős Közép-Európa nagyobb biztonságot jelent Nyugat-Európának – mondta, hozzátéve, hogy utóbbiak „kinyitották a hátsó kapukat” a migránsoknak.