Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje

Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje

Fekete-Győr András bejelenti, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fekete-Győr András lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A pártelnök ezt egy vasárnapi online rendezvényen jelentette be. Egyúttal már ismertette a programját is, hiszen szavai szerint nem elég azt mondani, hogy „Orbán takarodj!”.

Egy online rendezvényen jelentette be a Momentum, hogy a pártelnök, Fekete-Győr András lesz a miniszterelnök-jelöltjük az ellenzéki előválasztáson.

Fekete-Győr András beszédében kifejtette, hogy a Momentum tagjai már beleszülettek a szabadságba, a generációjuk alapélménye mégis az, hogy az emberek félnek a hatalomtól. – A máshogy gondolkodókat ez a hatalom megbélyegzi, kirekeszti, a barátaink külföldre menekültek és itt maradt Mészáros Lőrinc meg Rogán Tóni – fogalmazott.

– Ma azért vagyunk itt, hogy új fejezetet nyissunk Magyarország életében – közölte, hozzátéve, hogy nincs több feláldozni való idő. Most kell színre lépni azoknak, akik új Magyarországot akarnak.

Kifejtette, hogy 2020 a párhuzamos valóságok Magyarországa volt. Orbánék nem a normális emberek életét élik, sőt, nem is érdekli őket. – Hogy a francba lehet az, hogy miközben a korrupt miniszterelnök 0 forintos vagyont hazudik a vagyonnyilatkozatában, az apja multimilliárdos, a lányán pedig milliós karóra van – tette fel a kérdést. Majd jelezte, hogy a következőket lassan mondja, hogy a hatalom verőemberei, Németh Szilárd vagy Budai Gyula is megértse: „Orbán Viktor és a Fidesz mindannyiunkat hülyének néz”.

Fekete-Győr András szerint lehet sokkal tisztességesebben és jobban politizálni. A Momentum célja elhozni a társadalmi békét, egyesíteni a kettészakadt Magyarországot, ehhez pedig nem elég azt mondani, hogy „Orbán takarodj!”. A pártelnök úgy foglalta össze egy szóval, hogy milyen legyen Magyarország: nyugati.

Az új rendszerváltás tervük pontosan rögzíti, mint tennének a kormányzás első 3, 30 és 300 napjában. Fel is sorolt néhány példát: korrupcióellenes ügyészség létrehozása, csatlakozás az európai ügyészséghez, büntethetővé tétele annak, ha valaki hazudik a vagyonnyilatkozatában. Közvetlen államfő-választást szeretnének és azt, hogy egy miniszterelnök legfeljebb két ciklusig vezethesse az országot. Az oktatás és az egészségügy megújítását is kiemelte, hozzátéve, hogy szükség van egy felkészült egészségügyi miniszterre. Emellett – mint fogalmazott – ma a zöldkérdés, létkérdés. Itt pedig jelezte is, hogy a paksi atomerőmű szerződését felmondanák.

A gazdaságról is beszélt, amelynek egyik pontjaként említette, hogy 2030-ig el lehet érni a négynapos munkahetet. Emellett norvég mintára tulajdonossá tennének minden magyart a nagy állami cégekben és bevezetnék az eurót. A negyedik sarokpontnak a rugalmas nyugdíjat nevezte, aminek lényege, hogy mindenkinek egyéni számlája lenne, a pénz egy részét pedig arról a nyugdíj előtt is fel lehetne venni.

Fekete-Győr András kiemelte azt is, hogy nekik minden család számít. – Teljesen mindegy, hogy apa és anya vagy két apa és két anya neveli a gyerekeit, a család akkor is család – mondta.

A választással kapcsolatban elmondta, hogy a pálya lejt, az ellenzék ereje az összefogásban rejlik. Szavai szerint az emberek többsége tudja, hogy változásra van szükség és legyen bárki is a közös miniszterelnök-jelölt, mindenkinek kötelessége támogatni. – Ránk számíthattok, mi segíteni fogunk ott, ahol tudunk – mondta a politikus.

– Elfogadom a Momentum közösségének felkérését. Vágjunk bele együtt a nagyszüleinkért, a szüleinkért, a gyerekeinkért, a demokráciáért, az új Magyarországért. Válaszd a jövőt és a magyar név megint szép lesz – zárta beszédét Fekete-Győr András.

A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerepére, vagyis az előválasztásra már bejelentkezett Márki-Zay Péter, Pálinkás József és Jakab Péter. Nagy kérdés még, hogy a sokak által favoritnak tartott Karácsony Gergely beleáll-e a küzdelembe, illetve megméreti-e magát Dobrev Klára.

A bejelentés előtt Szél Bernadett azt mondta „Andrásnak van egy titkos erőforrása, amit úgy hívnak: közösség”.

Hadházy Ákos pedig azt emelte ki, „különösen jó szívvel ajánlja Fekete-Győr Andrást”. Ám megjegyezte azt is, a 2022-es választás is „elcsalt választás lesz”, hiszen az óriásplakátokon a kormány éveken keresztül százmilliárdokból tud kampányolni, míg az ellenzéknek erre jóval kevesebb pénze és ideje van. Úgy fogalmazott, hogy fakarddal indulnak, pedig létezik egy vállról indítható páncéltörő is, aminek lényege a hitelesség. Fekete-Győr András pedig szerinte ezt ismerte fel.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselőjének szavai szerint számára nem is volt kétség, hogy saját miniszterelnök-jelöltjük lesz az ellenzéki előválasztáson. Fekete-Győr András optimizmusát és hitét hangsúlyozta, mint mondta, „András képes lesz arra, hogy a politikai szekértáborokon átlépve összehozzon mindenkit, aki hisz egy új és jobb Magyarország víziójában”.