Szabó Tímea visszautasítja az ellenzéki vizsgálóbizottsággal kapcsolatos házelnöki vádakat

Szabó Tímea visszautasítja az ellenzéki vizsgálóbizottsággal kapcsolatos házelnöki vádakat

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kövér László megpödörte bajuszát és azzal a lendülettel megfenyegette a Covid 2021 Vizsgálóbizottságot! – kezdi Facebook-bejegyzését Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, az ellenzéki Covid 2021 Vizsgálóbizottság vezetője.

A politikus arról ír a posztban, hogy az Országgyűlés elnöke levelet küldött neki, amelyben emlékezteti arra, hogy „az ellenzék által felállított, a kormány járványkezelésének részleteit feltáró vizsgálóbizottság szerinte alkalmas arra, hogy megtévessze a nyilvánosságot”. Arra is felhívja Kövér a figyelmet, hogy a bizottság jogalap nélkül működik, illetve hogy nem használhatja az országgyűlési vizsgálóbizottság elnevezést, és nem keltheti a hivatalos parlamenti eljárás látszatát. 

Szabó Tímea azonnal válaszol is Kövérnek.

Többek között azt írja, a bizottság neve Covid 2021 Vizsgálóbizottság, amelyben sem a parlament, sem az Országgyűlés szavak nem szerepelnek, úgyhogy annak működéséhez nincs szükség házelnöki engedélyre. Szabó Tímea felemlegeti, hogy a bizottság munkájába a kormánypárti frakciókat is meghívták, de nem éltek a részvétel lehetőségével, illetve hozzáteszi, még mindig nyitva áll az ajtó előttük. Majd idézi a házszabályi rendelkezést, amely lehetővé teszi, hogy képviselői tevékenységükkel kapcsolatosan bizottságokat hozzanak létre, amely nem minősül képviselőcsoportnak.

Ezt követően hosszan sorolja, szerinte miért nem végez szakszerű válságkezelést az Orbán-kormány. Így a szemükre veti, hogy „novemberben még 20 ezer nézős focimeccseket engedélyeztek, azt a látszatot keltve, hogy az biztonságos, miközben meredeken ívelt felfelé az elhunytak száma, Európa egyik legrosszabb halálozási mutatóit produkálva itthon.”

Szerinte a kormány téveszti meg az embereket, amikor „összevissza hazudozik” az oltóanyagokról, ezzel tartva bizonytalanságban az embereket. Ezen kívül azzal is félrevezeti az embereket, „amikor azt hazudja, hogy három hónapon belül mindenkinek lesz munkája, miközben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hivatalos adatai szerint januárban 299 ezer regisztrált munkanélküli volt az országban, 30%-kal többen, mint egy évvel korábban.”

A képviselő ugyancsak a megtévesztés kategóriájába sorolja, hogy miközben a munkavállalók és a vállalkozások megsegítéséről beszél, „a gazdaságvédelmi alap 3600 milliárd forintjából 2500 milliárdot elloptak Mészáros Lőrincnek, Szíjj Lászlónak, Semjén vadászkiállításának és a többi haver beteg hobbijának.”