A Momentum politikusai szerint nem követtek el erőszakot a rendőrök ellen

A Momentum politikusai szerint nem követtek el erőszakot a rendőrök ellen

Szarvas Koppány Bendegúz (ül) és Fekete-Győr András (áll) a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a vádlottak padján Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sem Szarvas Koppány Bendegúz – a Momentum politikusa –, sem Fekete-Győr András pártelnök nem ismerte el, hogy erőszakot követtek el a rendőrök ellen. A két politikust hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolják, miután a 2018 decemberében tartott Parlament előtti tüntetéssorozat alkalmával – az ügyészség szerint – pirotechnikai eszközöket dobtak az épületet biztosító rendőrök felé.

A vádhatóság szerint Szarvas előbb egyedül dobott füstbombát a rendőrök irányába. Később Fekete-Győr András társaságában is megtette ugyanezt. Ezen kívül Szarvas Koppány Bendegúznak azt is a terhére róják, hogy a tüntetésen lökdösődött is a rendőrökkel, később pedig egy földön talált könnygáz palackkal is feléjük fújt. Ezek miatt vádolják Szarvast csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével, míg Fekete-Győrt csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével.

Hatókörön kívül használta a gázsprayt

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott mai tárgyaláson az első rendű vádlott Szarvas nem tett vallomást, a nyomozati szakban tett vallomását fenntartotta. Ebben úgy fogalmazott, hogy „füstképző eszközt” dobott a rendőrsorfal mögé. Szerinte azonban a videofelvételek alapján nem bizonyítható, hogy akadályozta a rendőröket a parlament biztosításában. Mint a vallomásában mondta, azért is dobott többször is ilyen játékboltban kapható füstölőt feléjük, mert nem okozott nekik problémát a „játékszereknek” az odébb rúgása.

A könnygázas palackról a vallomásban azt emelte ki, hogy a fekete palackot a földön találta, és feltételezte, hogy az önvédelmi spray. Szavai szerint azt pedig csak olyan távolságról használta, ami az eszköz hatókörén kívül esik.

Pirotechnikai vagy füstképző eszköz?

Fekete-Győr András – aki a napokban bejelentette, hogy ringbe száll a miniszterelnök-jelöltségért az ellenzéki előválasztáson – viszont vallomást tett, és kérdésekre is válaszolt. A bűncselekmény elkövetését azonban ő sem ismerte el. Az ugyanakkor kiderült, hogy Szarvas mellett ő sem tagadja, hogy dobtak füstképző eszközt a rendőrök irányába, szerinte – ahogyan Szarvas szerint is – azonban nem a rendőröket akarta eltalálni és őket a munkájukban akadályozni, hanem az egyenruhások sorfala mögé ejtette az eszközöket. Az ügyészség képviselőjével arról különböző álláspontot voltak, hogy egy olyan demonstráció, ahol dobálás történik, az erőszakos tüntetés-e. Mindenesetre Fekete-Győr azt mondta, érzékelése szerint a szóban forgó tüntetés nem volt erőszakos – ellenben a 2006-os tüntetésekkel.

A politikus és az ügyészség között abban sincs egyetértés, hogy mi az, amit rendőrök irányába dobtak. A köznyelvben füstbombaként emlegetett eszközt a vádhatóság pirotechnikai eszközként említi a vádiratban, míg Szarvas és Fekete-Győr András szerint az füstképző eszköz, sőt, Szarvas szerint játékszer (Fekete-Győr szerint játék- és partiboltban lehet megvásárolni). Fontos kérdése lesz továbbá az eljárásnak, hogy miként ítél a bíróság abban a kérdésben a bíróság, hogy hová estek a füstbombák.

A Momentum elnökétől azt is megkérdezte az ügyész, hogy szándékában állt-e benyomulni a Parlamentbe, illetve akarta-e a füstbombákkal megtörni a rendőrsorfalat, hogy utat nyissanak a tüntetőknek az átnyomulásoz. Fekete-Győr mindkét kérdésre határozott nemmel felelt. Azt is kérdezte az ügyészség, hogy ha nem azért vitték a füstszórót a tüntetésre, hogy a rendőrök felé dobja, akkor ez miért történt mégis meg. A Momentum elnöke erre azt felelte, hogy nem volt előzetesen ilyen terve, abban az adott helyzetben – miután a rendőrség a politikus szavai szerint előzetes figyelmeztetés nélkül fújt könnygázt a tüntetőkre – úgy gondolta, hogy bedobja a rendőrök mögé.

Fekete-Győr tárgyalást követő sajtótájékoztatóján derült ki, hogy az ügyészség Fekete-Győr Andrásra az előkészítő ülésen beismerés esetére másfél éves börtönbüntetést – három évre felfüggesztve – indítványozott. Ám ezt nem fogadta el, mivel bizonyos az ártatlanságában.

A mai tárgyaláson egyébként megjelent három rendőr is, akiket tanúként hallgatott volna meg Németh Leona Judit bíró. Őket azonban hazaküldte, később fogják őket meghallgatni. Az ügyben a következő tárgyalást májusban tartják.