Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kormányinfó: március 15-ig meghosszabbították a korlátozásokat

Szerző: | 2021. február 25., 12:25 | Belföld

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfutó szakaszban a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a kormány egyes járványügyi szakértői szerint drámai hetek jöhetnek. Ezért március 15-ig maradnak a jelenleg érvényben lévő korlátozások – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy újabb szigorításokat vezetne be a kormány.

HIRDETÉS - AIP

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy 2020. november 11. óta vannak érvényben a jelenlegi járványügyi szabályok. A kormány azt reméli, hogy a korlátozások utolsó időszakában vagyunk. A szakemberek véleménye szerint a következő hetekben a vírushelyzet – egyes előrejelzések szerint drasztikusan – romlani fog. Gulyás szavai szerint a következő két hét kifejezetten nehéz lesz Magyarországon. Az operatív törzs és a szakemberek ezért azt javasolták, hogy a kormány tartsa fenn a korlátozásokat. Ezért született a döntés, hogy a korlátozások március 15-ig mindenképpen érvényben lesznek – indokolt a miniszter. A kormány az enyhítő lépésekről a jelenleg futó online konzultációt kiértékelve fog dönteni – tette hozzá. Gulyás Gergely kiemelte azt is: az oltás folyamata a következő két hétben felgyorsul, Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb féle vakcina.

A miniszter az ellenzéket is ostorozta: szerinte ugyanis a baloldali pártok oltásellenesek, különösképpen a legerősebb baloldali ellenzéki párt, bár nem nevesítette, de a Demokratikus Koalícióra gondolhatott. Úgy folytatta ugyanis, hogy a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy baloldali polgármesterek egyes vakcinák bojkottjára hívnak fel. Szerinte kimondható, hogy Gyurcsány Ferenc és pártja az emberek életével játszik – fejtegette a tárcavezető. Beszélt arról, hogy két és félmillióan regisztráltak eddig az oltásra, a kormány azt szeretné, hogy aki szeretne oltást kapni, iratkozzon fel. Bejelentette azt is, hogy a nemzeti konzultációt több mint 425 ezren töltötték ki egy hét alatt.

A bértámogatásokat és minden olyan intézkedést fenntart a kormány, amely segíti a gazdaság újraindítását – emelte ki. Eddig 41 milliárd 300 milliós forint támogatási igény érkezett. 39 milliárd forintnyi támogatást már elbíráltak a kormányhivatalok, és ennyit ki is fizettek – hangsúlyozta a miniszter.

A sajtótól érkezett kérdések között szerepelt, hogy Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke nyilvánosságra hozta, hogy titkos alagutat akarnak építeni a Puskás Ferenc Stadionhoz. Ezzel kapcsolatban kérdezte a Magyar Nemzet néven megjelenő napilap a minisztert a Kormányinfón, hogy tervezik-e Stummer elmozdítását a nemzetbiztonsági bizottság éléről. Gulyás szerint semmi olyan nincs, ami feltétlenül titkos kellene legyen. Arról van szó, hogy jelenleg az autóval érkező VIP és védett személyek érkezésekor le kell zárni a kerengőt. Ezen szükséges változtatni. Szerinte Stummer János azzal, hogy nyilvánosságra hozta ezt az információt, valójában a Jobbik elnökének, Jakab Péternek az autóbalesetéről akarta elterelni a figyelmet, hiszen Jakab sofőrje náci múlttal rendelkezik – fogalmazott.

Kiderült az is, hogy a kormányfő a jövő héten kaphatja meg az oltást, Gulyás szerint a miniszterelnök a kínai vakcinát kérte. Később elhangzott az is, hogy Gulyás Gergely nem fog válogatni a vakcinák között, ahogy Szentkirályi Alexandra szóvivő sem.

A miniszter az ATV kérdésére azt felelte, hogy amikor majd enyhítésről lehet tárgyalni, akkor elsőként szerinte az este 8 óra utáni kijárási korlátozást kell feloldani. A tömegrendezvények viszont az enyhítéseknél az utolsó sorban vannak.

Az országos kórházfőigazgatót is meghallgatta a szerdai kormányülésen a kormány az egészségügyi dolgozók márciustól élesedő új jogállása kapcsán – emelte ki egy másik felvetésre. Gulyás azt mondta, szabad mandátumot kapott az országos kórházfőigazgató az egészségügyi dolgozókkal való tárgyalásra. Szerinte nem kell minden szakterületen ugyanakkora órabért adni az ügyeletért. Hozzátette, az egészségügyi ellátás nincs veszélyben. Az új szabályok sokaknak jók és keveseknek rosszak.

Kizárt, hogy magánpraxisben pénzért lehetne koronavírus elleni védőoltáshoz jutni – mondta. Ha Magyarországon lenne szabad vakcina, azt lefoglalná az állam – jelentette ki Gulyás Gergely.

Védettségi igazolványt Magyarországon csak Magyarországon beadott vakcina után lehet adni, ha valaki más országban kap vakcinát, akkor legfeljebb a vakcinát biztosító ország állíthat ki ilyet – hangzott el egy másik kérdésre.

Gulyás Gergelynél messze a tűréshatáron belül van, hogy László Imre XI. kerületi polgármester – mint egy egészségügyi intézményt korábban tíz éven vezető személy – megkapta a védőoltást, még ha ez nem is felel meg mindenben az oltási rendnek. Más elbírálás alá kell essen Hiesz György gyöngyösi polgármester esete, aki Gulyás szerint a hivatali helyzetével visszaélve vette fel az oltást.

Napirendre kerül az óraátállás eltörlése? – hangzott el a kérdés. Gulyás Gergely szerint ebben az ügyben egységes európai álláspontra van szükség. Azt mondta, ha nem tartjuk fenn a jelenlegi időszámítást, akkor a nyári időszámítás a jobb.

A miniszter kitért arra, hogy számos oltóponton hosszú sorok alakultak ki. Szerinte elég, ha fél- vagy negyedórával a megadott időpont előtt érkeznek az oltásra hívott emberek. Azt is mondta, hogy akár 1 millió ember oltása is lehetséges egyetlen hétvége alatt.

Újságírói kérdésre elmondta: 500-500 ezer adag Sinopharm vakcina érkezik márciusban és áprilisban, májusban 3,5 millió vakcina fog érkezni.

Gulyás Gergely ellenzékből követelte a H1N1 vakcinákról szóló szerződések nyilvánosságra hozását, hiszen azok közérdekű adatok – emlékeztetett a 444.hu a kérdésében. Most miért nem hozzák nyilvánosságra a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik vakcina szerződését? – vetették fel. A miniszter szerint a szerződések továbbra is közérdekű adatok, és nyilvánosságra fogják azokat hozni. Hogy ezt mennyi időn belül kell megtenni, azt a jogszabályok írják elő – tette hozzá.

A Kormányinfóra a Magyar Hang is küldött kérdéseket, ám ezúttal nem olvasták be lapunk felvetéseit.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Gulyás Gergely, koronavírus


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest