Kövér László, Németh Szilárd és Karácsony is megemlékezett a kommunizmus áldozatairól

Kövér László, Németh Szilárd és Karácsony is megemlékezett a kommunizmus áldozatairól

Kövér László, az Országgyűlés elnöke koszorúz a Nemzeti vértanúk emlékművénél a Vértanúk terén a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2021. február 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre fontosabb lesz az iskolarendszer szerepe abban, hogy a fiatalok megismerjék a kommunista diktatúrákkal kapcsolatos információkat, mert már nincsenek olyan közvetlen társadalmi élmények, amelyeket szüleiktől, nagyszüleiktől átvehetnének – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön, a kommunizmus áldozatainak emléknapján az állami médiának adott nyilatkozatában.

Az MTI összefoglalója szerint Kövér László hosszú időn keresztül a családi, nemzedéki emlékezet az iskolarendszer nélkül is megoldotta azt a problémát, hogy a fiatal generációk átéljék a szüleik, nagyszüleik múltját, életét, élményeit, és ezeken keresztül azokat az értékeket is, amelyek alapján „az élet élhető tud lenni”.

Mi már olyan generáció vagyunk – nem beszélve a gyerekeinkről, unokáinkról –, akik békében születtek és békében nőhettek fel, semmilyen társadalmi kataklizma, háború nem fenyegette az életünket – mutatott rá. Szerinte ezért hatványozottan fontos megszerezni azt a védekezőképességet, ami a jövőben „bármely nem kívánt társadalmi esemény esetén valamilyen szintű védelmet nyújt”.

Úgy vélte: itt az iskolarendszer egyre fontosabb lesz. „Különös tekintettel arra, hogy a fiatalok a mai világban, mai információáramlás feltételei közepette a szinte másodpercenként változó valósághoz vannak hozzákötve, és egyszerűen ki vannak ragadva abból a történelmi dimenzióból, amiben még a mi generációnk is benne gyökerezett” – fogalmazott.

Az Országgyűlés Hivatala, a Rákóczi Szövetség és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából közös online megemlékezést szervezett középiskolásoknak Magyarországon és a határon túl is. Kövér László Budapesten, a Nemzeti vértanúk emlékművénél helyezte el az emlékezés koszorúját.

Magyarországon 2000-ben lett február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ugyanis ezen a napon a kisgazda Kovács Bélát a szovjet hatóságok köztársaság-ellenes összeesküvés vádjával letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták.

Az emléknapról több országgyűlési képviselő is megemlékezett. Németh Szilárd, a Fidesz politikusa egy olyan fényképet posztolt a közösségi oldalán, amely szerint több párttársával együtt emlékezett a kommunizmus áldozataira a Karmelita kolostorban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke egy nemzeti színű drótcsomót ábrázoló fényképpel emlékezett. Tasó László fideszes országgyűlési képviselő arról értekezett a közösségi oldalán, hogy a terror minden formája embertelen, bűn és elfogadhatatlan. – Van színe, van illata. Szürke és bűzlik az aljasságtól. Ez ne legyen sehol és soha, ne kapjon teret egyetlen országban egyetlen korszakban, egyetlen kurzusban sem – fogalmazott.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester azt írta a közösségi oldalán, hogy az emberek millióinak, köztük a dédapjának is „az életét vette el a gyilkos diktatúra. A dédszüleimet kényszermunkára hurcolták, ahonnan a dédapám már nem jöhetett vissza. Ma rá és a többi áldozatra emlékezünk, akiknek az életükkel kellett fizetniük, mert a hatalmon lévő emberek félelemre és gyűlöletre építették rendszerüket” – fogalmazott. Hozzátette, csak akkor nem térhet vissza a múlt, ha emlékezünk, és ha minden múltbéli fájdalmunk mindannyiunk közös fájdalmává válik.