Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szijjártó: Teljesen új világ köszöntött ránk

Szerző: | 2021. február 25., 21:03 | Belföld

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen új világ köszöntött ránk, politikai és gazdasági szempontból egyaránt, és ebben az új világban újrarendeződnek az erőviszonyok, ami versennyel jár – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az idei nagyköveti értekezleten az MTI beszámolója szerint.

HIRDETÉS - AIP

Szijjártó Péter a Facebookon közzétett beszédében hangsúlyozta, kétféle verseny alakul ki a világon: az egyik az oltásokért zajlik, míg a másik a gazdasági kapacitások globális újraelosztásáért.

Hozzátette, ez a verseny határozza meg a következő évre a magyar külpolitika, a diplomácia és a misszióvezetők feladatait.

A miniszter kifejtette, a verseny a vakcináért ahhoz hasonló, mint ami tavaly tavasszal a lélegeztetőgépekért, védőruhákért és arcmaszkokért folyt. „Ugyanaz pepitában! És a viselkedése is mindenkinek ugyanaz: először azt hallgatjuk, hogy a keleten előállított védekezéshez az eszközök rosszak, gyenge minőségűek, azokat nehogy behozzuk, majd fordulunk kettőt-hármat és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárolt maszkokat, lélegeztetőgépeket és az orvosok, nővérek megvédéséhez szükséges védőruházatot” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Szavai szerint a kritikák oka ugyanaz, mint amivel a kormány szembesül a keleti nyitás miatt: azok a szereplők, akik már jelen vannak ezen a piacon, nem akarnak maguknak konkurenciát.

„Arról nem is beszélve, hogy mindaddig, amíg lehet minket támadni a keleti beszerzések miatt, addig el lehet odázni a válaszadást arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az, hogy az Európai Unió a vártnál kevesebbet és a vártnál lassabban tud oltóanyagot beszerezni” – emelte ki a miniszter.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy erre egyetlen válasz lehet: „nekünk van itt egy nemzeti érdekünk”. Ez pedig nem más, mint, hogy meg kell védeni az emberek életét, egészségét és a munkahelyeiket.

Jelezte, hogy naponta 15 milliárd forintnyi vesztesége származik a nemzetgazdaságnak a korlátozások miatt, és ugyanennyi idő alatt 100-150 ember hal meg, ezért senki nem mondhatja meg, hogy a kormány honnan vegyen vakcinát vagy honnan ne.

Elmondta azt is, tavaly a világ GDP-je 3,5 százalékkal, a világkereskedelmi forgalom pedig 9,2 százalékkal esett vissza, miközben 114 millióan lettek munkanélküliek, elveszett a teljes munkaidő 9 százaléka és a globális közvetlen külföldi beruházások 45 százalékkal mérséklődtek.

Ehhez képest Magyarországon mára annyian dolgoznak, mint dolgoztak a válság előtt; 2020-ban 100 milliárd eurót is meghaladta a magyar export, amivel a 34. lett a világon, miközben a lakosság száma szerint csak a 94. ország – sorolta, hozzátéve, hogy 140 százalékkal nőtt tavaly a külföldről érkező beruházások értéke, és 1434 beruházási projekt volt összességében, ami rekordnak számít.

A miniszter arra kérte az értekezlet résztvevőit, hogy emlékezzenek arra, hogy a kormánynak milyen vitákat kellett „megvívnia” azért, hogy ezt a típusú gazdaságpolitikát vihessék, és ne szociális alapon osszák a pénzt.

Úgy folytatta, aki a mostani helyzetben képes beruházásokat magához vonzani, óriási versenyelőnyre tesz szert. Erről szólnak majd az elkövetkező hetek-hónapok, vagyis arról, hogy a világban létező gazdasági kapacitásokat újra elosztják – fűzte hozzá.

Arra hívta fel a nagykövetek figyelmét, hogy tevékenységük fókuszában a beruházások ösztönzése és a magyar vállalatok exportjának a támogatása legyen.

„Nem lehet más a célunk a következő egy évre, minthogy Magyarország és ezen keresztül a magyar emberek az új világgazdasági korszak nyertesei legyenek” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, azzal együtt, hogy csak a nemzeti érdek határozhatja meg a magyar külpolitika tevékenységét. Ugyanakkor az is cél, hogy „barátokat gyűjtsünk”, de úgy, hogy „nem adjuk fel magunkat”.

„Senki nem tudja jobban, hogy mi a jó a magyaroknak, mint a magyarok, ezért senkitől nem fogadjuk azt el, hogy megvédjen minket magunktól, meg hogy elmondja, hogy nekünk hogy lenne jó” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter a beszéde végén megköszönte a diplomáciai testület elmúlt egy évben nyújtott „hősies” szolgálatát a világjárvány idején.

A mostani nagyköveti értekezlet érdekessége, hogy a koronavírus-járvány ellenére hívta össze a Külgazdasági és külügyminisztérium a Misszióvezetői Értekezletet – írta meg a 444. Ennek keretében hétfőtől péntekig, egész nap mintegy száz ember üldögélt illetve üldögél a Bem téren egy konferenciateremben. Menczer Tamás külügyi államtitkár Facebook-videóban közölte, hogy minden nagykövetnek két, 48 órán belül elvégzett negatív PCR-tesztet kellett vinnie, és természetesen mindenki maszkot hord, „minden ezzel ellentétes állítás hazugság”.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus, koronavírus-oltás, nagyköveti értekezlet, Szijjártó Péter


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest