Telex: A rendelkezésre álló Moderna-kontingensnek csak a felét kötötte le Magyarország

Telex: A rendelkezésre álló Moderna-kontingensnek csak a felét kötötte le Magyarország

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának üres ampullái 2021. február 13-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arról ír a Telex, hogy bár 3,5 millió Moderna vakcinára jogosult Magyarország, és nyugodt szívvel lehetett volna ennyit rendelni, számításaik szerint mégis csak ennek felét, 1,74 millió adag oltóanyagot hívott le a kormány a rendelkezésre álló keretből. Sőt, az Európai Bizottság és a gyártó között született újabb szerződés csaknem megduplázza a megrendelt oltóanyag mennyiségét. 

Az Európai Bizottság és az amerikai gyártó közötti első, november 15-én született szerződés 80 millió adag lekötéséről szólt, plusz további 80 millió opcionális megvásárlásáról. Utóbbi opció lehívására sor is került december 15-én.

Vagyis december közepén 160 millió adagot kellett szétosztani a 447,7 millió lakosú EU-ban, amelyből lakosságarányosan hazánknak hozzávetőlegesen 3,5 millió adag Moderna oltóanyag jutott volna. A koronavírus.gov.hu februrár 23-ára datált összesítése szerint azonban Magyarország ebből mintegy a rendelkezésre álló keret felére, 1,744 millió adagra nyújtott be igényt, ami 872 ezer ember beoltására elegendő. Eddig 39 600 oltás érkezett meg, a rendelés 2,27 százaléka.

Február 17-én újabb szerződést kötött az Európai Bizottság a Modernával, amely szerint újabb 150 millió adagot foglaltak le az idei évre, és 2022-re szintén 150 millió adag oltóanyagra kötöttek opciót.

A portál már január 21-én rákérdezett az operatív törzsnél, hogy jól számoltak-e, és ha igen, akkor miért csak a lakosságarányosan elérhető mennyiség felét kötötte le Magyarország az elsők között engedélyezett vakcinából. Február 18-án, az új uniós szerződés megkötése után már az operatív törzs mellett a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is megkérdezték ugyanerről, illetve hogy az új keretből tervez-e vásárolni a kormány. Választ azóta sem kaptak egyik megkeresésre sem.