A Fővárosi Törvényszék indítványozza az SZFE-törvény eltörlését

A Fővárosi Törvényszék indítványozza az SZFE-törvény eltörlését

Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke (középen, sárga pólóban) őrségben társaival az egyetem Vas utcai épülete előtt 2020 szeptemberében (Fotó: SzínMűVeletek Facebook-oldal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozza a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltását megvalósító törvény semmissé tételét. Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül döntenie kell – olvasható az SZFE hallgatóinak pénteki közleményében.

Mint írják, 2020 októberében több mint 150 SZFE-polgár fordult az Alkotmánybírósághoz a modellváltó törvény megsemmisítését kérve, esetünkben azonban nem köti határidő az Alkotmánybíróságot – ellentétben a bírói kezdeményezéssel.

– Az SZFE HÖK, jogi eszközökkel, elsőként az illegitim kuratórium által önkényesen létrehozott alapító okiratot és szervezeti és működési szabályzatot támadta, melyek megfosztották szenátusunkat lényegi jogköreitől. Keresetünkben arra kértük a bíróságot, forduljon az Alkotmánybírósághoz a júliusban elfogadott SZFE-törvény, valamint a felsőoktatási törvény 94.§ (6) bekezdése megsemmisítéséért, melyekre hivatkozva létrejött és eljárt a kuratórium.

A Fővárosi Törvényszék, megvizsgálva ügyüket, alkotmányellenesnek tartja ezen törvényi rendelkezéseket, ezért – felfüggesztve saját eljárását – az Alkotmánybíróság előtt indítványozza, hogy a modellváltó törvényt és az Nftv. 94.§ (6) bekezdését semmisítse meg. Amennyiben az Alkotmánybíróság eltörli az SZFE-törvényt, úgy az intézmény modellváltása semmissé válik, ezzel pedig egyetlen modellváltó intézmény fenntartójának sem lenne lehetősége a szenátus jogainak korlátozására.Bízunk benne, hogy a Fővárosi Törvényszék példamutatóan alkotmányos lépése, akár a teljes magyarországi felsőoktatás autonómiája sérthetetlenségének visszaállításához vezethet – fogalmaznak az SZFE hallgatói.

Az egyetem az eredeti tervek szerint tavaly szeptember 1-vel állt volna át az alapítványi működésre, de a hallgatók elfoglalták, és hónapokig blokád alatt tartották az intézmény több épületét. Szarka Gábor kancellár és a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium azonban végül elérte, hogy a diákok beszüntessék a blokádot, a tanárok pedig a sztrájkot, így az oktatás a tavaszi szemeszterben már az új vezetés elképzelései szerint folytatódhat. Az egyetem időközben új épületekbe költözött, a régi tanári kar rengeteg tagja hagyta ott az intézményt, őket többnyire a közmédia kipróbált szakembereivel pótolta a vezetőség, de mások mellett Koltai Lajos operatőr is munkát vállalt az SZFE-n. Vidnyánszkyék szerint eddig hatalmas népszerűségnek örvend az új vezetés.

A hallgatókból és (egykori) tanárokból alakult Freeszfe Egyesület néven működő szellemi műhely a VII. kerületi önkormányzattól egy Damjanich utcai épületet kapott, ám végül lemondtak róla, miután kiderült, hogy azt a kerület korábbi vezetése egy zeneiskolának ígérte oda.