A korábbi kommunista ügynök fideszes polgármester is koszorúzott a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A korábbi kommunista ügynök fideszes polgármester is koszorúzott a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Szita Károly, a korábbi Krakus Péter fedőnevű III/II-es ügynök koszorúz. Forrás: a fideszes polgármester közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön volt a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, több politikus is töltött fel fotót, bejegyzést a közösségi oldalára megemlékezve e napon az áldozatokról. Így tett Szita Károly fideszes polgármester is, aki azt dokumentálta a Facebook-oldalán, amint megkoszorúzza a kommunizmus áldozatainak emlékére állított kaposvári emléktáblát, színpadias főhajtással emlékezve az önkény áldozataira.

Csakhogy ekképpen Szita ugyanis a fideszes átvétel előtti, szabad Magyar Nemzet közölte 2018. március 17-i számában a Szita beszervezéséről szóló dokumentumokat. Ebből egyebek között kiderült, hogy a fideszes polgármester 1980 és 1989 között a III/II osztály munkatársa volt, hazafias alapon szervezték be és – a dokumentumok tanúsága szerint – még saját testvére esküvőjéről is jelentett.

Bár Szita Károly évek óta tagadja, hogy ügynökként tevékenykedett volna, és jogi lépésekkel fenyegette meg mindazokat, akik ezt állítják, kézzelfogható bizonyítékok igazolják, hogy aktívan szolgálta a Kádár-rendszert. Az erről szóló dokumentumok egy részét már – részben Ungváry Krisztián történész kutatásai és nyilatkozatai alapján – a 2000-es évek közepén megismerhette a közvélemény.

2018 márciusában pedig a régi Magyar Nemzet számolt be arról, hogy birtokukba került a fideszes politikus állambiztonsági nyilvántartó kartonja, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. osztályának több (eredetileg) szigorúan titkos minősítésű aktája és Szita több kézzel írt jelentése a nyolcvanas évekből. Az említett cikk jelenleg még megtalálható az azóta kormánypártivá lett Magyar Nemzet archívumában, ám a levéltári dokumentumokról készült fotómásolatokat törölték. Mivel azonban az iratok a Magyar Hang birtokában vannak, így ezeket ismét közreadtuk 2019 júniusában.

Emlékeztetőül: A rendőrségi anyagok alapján tudható, hogy a Krakus Péter néven jelentő Szita Károly beszervezésének hivatalos dátuma 1980. július 1-e volt, a beszervezés alapja: „hazafias”. Szita, aki 1994 óta Kaposvár fideszes polgármestere, 2014-től a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke egészen 1989. május 9-ig állományban állt. A férfi 1998-től 2002-ig országgyűlési képviselő is volt, szintén a Fidesz színeiben.

„Az ügynökkérdésnek az az SZDSZ-es megközelítése, ami sok szempontból még mindig dívik, nem helyes. Voltak rabtartók, voltak az ügynöki hálózatot működtetők, ezek voltak a pártállam emberei. Az ügynöki tevékenységet összefoglaló névként használjuk (…), pedig mindig az egyes személy esetében kell megítélni és megismerni” – fejtette ki lapunk Szita Károly kommunista ügynökmúltjára vonatkozó kérdésére Gulyás Gergely a 2019. június 20-i kormányinfón

Szita Károlynak, azaz Krakus Péternek a kommunizmus áldozatai ellenében végzett tevékenységéről a lenti cikkünkben talál részletes beszámolót: