Éhbérért dolgoztattak pakisztániakat egy budapesti étteremben

Éhbérért dolgoztattak pakisztániakat egy budapesti étteremben

(Fotó: Gerd Altmann/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy pakisztáni étteremtulajdonos Magyarországra csalta, majd a fővárosban éhbérért dolgoztatta szakácsait. A csepeli rendőrök befejezték az eljárást, a több mint 1000 oldal nyomozati anyagot a napokban megküldik az ügyészségre.

A rendőrség tájékoztatása szerint az ügy azzal kezdődött, hogy egy pakisztáni nő munkát ajánlott honfitársainak a Budapesten működő éttermében. Két pakisztáni szakáccsal állapodott meg, hogy munkájukért a béren felül szállást is ad, valamint Magyarországra történő utazásuk költségeit is kifizeti, amit majd részletekben törleszthetnek.

A két férfi 2019-ben néhány hónap különbséggel érkezett Budapestre. Munkaadójuk a csepeli háza pincéjében szállásolta el őket. Irataikat elvette, napi 14 -18 órát dolgoztatta a két férfit, a megbeszélt bérnek pedig csak töredékét fizette. A szakácsokat a nő azzal fenyegette, hogy ha a hatósághoz próbálnak fordulni, lopással vádolja meg, és börtönbe juttatja őket, de azt is állította, hogy vissza fogja vonatni a vízumukat, és kitoloncolásuk után a tönkre fogja tenni Pakisztánban élő családjaik életét is.

A XXI. kerületi rendőrök egy másik eljárás kapcsán szereztek tudomást a szakácsok életkörülményeiről, és nyomozást indítottak az étteremtulajdonos ellen. A nyomozók 2020. június 16-án gyanúsították meg a pakisztáni nőt.