Orbán Viktor: A Fidesz kilép a Néppártból, ha elfogadják a tervezett új szabályokat

Orbán Viktor: A Fidesz kilép a Néppártból, ha elfogadják a tervezett új szabályokat

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyiben az elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot – ezt közölte Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével Orbán Viktor. A miniszterelnök azokra a szabályokra utalt, amelyek épp azt könnyítik meg, hogy kizárjanak bizonyos képviselőket a pártcsaládból.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az Európai Néppártban úgy módosítanák a saját szabályaikat, amely alapján lehetővé válik a csoportos kizárás és felfüggesztés. A Népszava szombaton arról írt, hogy forrásaik szerint az új szabályozásban benne lesz, hogy a drasztikus döntésekhez általában nem a tagok kétharmadának a szavazata lenne szükséges. Kivétel lenne ez alól, ha egy olyan párt tagjairól kéne dönteni, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett a pártcsalád, ebben az esetben a határozathozatalhoz elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége. Épp ilyen párt a Fidesz, amelynek a tagságát a néppártban két éve felfüggesztették.

Orbán Viktor a tervekkel kapcsolatban Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek írt levelet, ezt Novák Katalin osztotta meg Facebook oldalán.

A kormányfő azt közölte, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd, most pedig a belső szabályok átírása került az asztalra, rekord sebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a fideszes képviselők kizárását. – Az üzenet világos és érthető. Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk – írta.

Orbán Viktor egyúttal kitért rá, hogy a koronavírus-járvány több százezer európai ember életét követelte az elmúlt évben, a harmadik hullám éppen most érte el az országokat, „borzasztó emberveszteséget és példa nélküli gazdasági károkat okozva”. Ezekben az időkben együttműködésre, toleranciára és türelemre van szükség, ezért a miniszterelnök szerint nehéz megérteni és elfogadni, hogy a Néppártnak a régóta létező szabályai felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat. A jogállamiság fogalmába pedig a Fidesz értelmezése szerint nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása. – Ezeket a módosításokat a Fidesz európai parlamenti képviselőinek megbüntetésére szabták – írta.

A kormányfő levele szerint a Fidesz EP-képviselőit több mint 1,8 millió magyar ember szavazatával választották meg, arányaiban ők alkotják a legerősebb delegációt az Európai Néppártban.

– Ezúton tájékoztatom frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot – zárta levelét Orbán Viktor.