Változik a Pfizer és az AstraZeneca beadási rendje

Változik a Pfizer és az AstraZeneca beadási rendje

Egy egészségügyi dolgozó elõkészíti a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a beadás elõtt a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikáján 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen módosul a Pfizer- és az AstraZeneca által gyártott vakcinák beadásának protokollja – ez derül ki az ATV birtokába került körlevélből. A dokumentumot Müller Cecília országos tiszti főorvos írta alá és a háziorvosok kapták meg.

A szombati keltezésű levél szerint a Pfizer által gyártott Comirnaty vakcinák esetében a második adag vakcina beadási ideje az első adag beadását követő 3 hét helyett 35 napra módosul. Az AstraZeneca alkalmazása során pedig az első és a második részoltás közötti időintervallum 4-ről 12 hétre változik.

Müller Cecília már pénteken bejelentette, hogy változik az oltási stratégia. Immár nem raktározzák el a potenciális második vakcinát – hiszen mind az öt aktuálisan alkalmazott vakcina esetében két adagot kell beadni a teljes védettséghez –, hanem igyekeznek minél több embert beoltani. Ennek érdekében felpörgetik az oltási programot.