Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Müller Cecília: A következő hetekben nagy mértékű emelkedésre kell számítanunk

Szerző: | 2021. március 01., 12:07 | Belföld

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emelkedő számoknak vagyunk tanúi az elmúlt napokban, és nagyon nehéz hetek várnak ránk – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

HIRDETÉS - AIP

Sok európai ország teljesítőképessége határára jutott, soha ennyire komolyan nem kellett venni ezt a járványt mint most – tette hozzá.

A második hullám lefele menő szakasza nem tudott visszajutni az alapszintre, hanem még előtte elindult egy erőteljes emelkedés – mondta a friss adatokat ismertetve. 652-vel nőtt péntek óta a kórházban ápoltak száma, mert náluk nagyon intenzíven folyik a fertőzés. A lélegeztetőgépre szorulók száma is 86-tal emelkedett azóta. Félő, hogy nálunk is az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét nagyon leterhelik, ezért nagyon fontos a higiéniés szabályok betartása a következő hetekben – tette hozzá.

Az elmúlt héten a védőoltások beadása is nagyon emelkedett – mondta. Hozzátette: ma hajnalban 280 ezer Szputnyik V vakcina indult Budapest felé, ennek 100 ezer második adagos vakcina.

Az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban – közölte Müller Cecília.

Azért vagyunk, hogy minél nagyobb sebességgel eloltsuk a vakcinákat – mondta. Megköszönte a háziorvosok munkáját ebben.

Aki válogat és esetleg szimpatikusabb vakcinára vár, heteket, sőt, hosszabb időszakot is veszíthet abból az időszakból, ami védetté teszi – fogalmazott Müller Cecília. Szerinte ez most nagyon megfontolandó, kéri, hogy fogadják el a felkínált vakcinát.

Hozzátette: a múlt heti oltási akcióval Magyarország lakosságarányosan a harmadik leginkább átoltott országgá vált.

Minden vakcinát eloltunk a következő hetekben, ami rendelkezésre áll – mondta, hozzátéve: ezért változtatnak az eddigi stratégián, hogy az első oltását mindenki mielőbb megkapja, hogy a súlyos szövődményektől védetté váljon. A cél most, hogy az első adagot minél szélesebb körben megkapják. A Pfizer vakcináját a WHO 41 napos ajánlásának megfelelően 35 napon belül adják be újra. Az Astrazeneca második oltását pedig 12 héttel később. Hozzátette: a későbbi beadás még a hatékonyságot is növelheti.

A Johnson & Johnson és a Jansen oltása az Egyesült Államokban engedélyt kapott, azt az információt kaptuk, hogy március közepéig Európában is engedélyezhetik.

Sajnos a következő hetekben nagy mértékű emelkedésre kell számítanunk, ez ki kell mondanunk. Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten és Szekszárdon jelentős emelkedés van a szennyvízben – mondta Müller Cecília.

Ha így emelkednek a számok, akár további járványügyi intézkedésekre is szükség lehet – figyelmeztetett Müller Cecília, aki azt kérte, hogy mindenki tartsa be a szabályokat. Ha a helyzet romlik, mérlegelik a teljes digitális oktatásra való átállást is – mondta kérdésre válaszolva.

Aki már megkapta az első adag oltását, nála nem változik a protokoll, akkor kell megjelennie, amikorra korábban időpontot kapott. Akit hétfőtől oltanak be, rájuk vonatkozik az új protokoll – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus, operatív törzs


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest