Válaszolt a MOK Csókay András nyílt levelére

Válaszolt a MOK Csókay András nyílt levelére

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csókay András idegsebész a kormánypárti Magyar Nemzet hasábjain nyílt levélben szólította fel a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), hogy határolódjon el azon háziorvosoktól, akik elbizonytalanítják a betegeket a kínai és orosz vakcinákkal szemben. Egyúttal felszólítja a szervezetet, hogy azonnal indítson etikai vizsgálatot az ilyen esetekben.

Csókay András példaként hozza fel Komáromi Zoltán háziorvos, a DK politikusának esetét, aki szerinte az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, miként bizonytalanítja el a kínai oltóanyaggal kapcsolatosan az oltásra jelentkezőket. A felháborodott lakossági bejelentések is erről számolnak be – tette hozzá.

Egyúttal felhívta a figyelmet, egészségügyi vészhelyzet lévén a katasztrófa medicinát érintő szabályok léptek érvénybe, azaz egy jól ismert technológia esetén – amilyet a kínai oltóanyag is használ – nem kell megvárni az oltóanyag kísérletek harmadik fázisát, azonnal el lehet kezdeni az oltásokat. A professzor ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a kínai vakcináról a legmagasabban rangsorolt tudományos lapok is közölték már a jó eredményeket, ugyanakkor Csókay egyetlen forrást sem jelöl meg ennek bizonyítására.

A MOK honlapján megjelent válaszban a szervezet elnöksége arról tájékoztatja Csókayt, hogy az orvosi kamara etikai szabályzata szerint a területileg illetékes szervezetnél tud etikai eljárást indítani. 

Majd kifejtik, a MOK elnöksége minden megnyilatkozásában oltáspárti, a szakmai és közbizalom megtartása érdekében eddig is az átlátható kommunikáció és a szakmai elvek pontos megtartása mellett szállt síkra. –A MOK tapasztalatai szerint a háziorvosi kar összességében nagy önfeláldozással és sok munkával áll az oltások mellé, általánosító negatív vélemény nem indokolható – állították.

Végül hozzátették, meggyőződésük, hogy a járványt csak a nagyfokú átoltottság állíthatja meg, és az oltások elfogadottságának erősítése érdekében széles körű kampányt folytatnak. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az oltást szakmai kérdésként kezelik, elítélnek mindenféle politikai megnyilvánulást az ügyben, politikai oldaltól függetlenül.