Az ORFK szerint Müller Cecília nem követett el bűncselekményt

Az ORFK szerint Müller Cecília nem követett el bűncselekményt

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A cselekmény nem bűncselekmény”, erre hivatkozva utasította el Szél Bernadett független parlamenti képviselő Müller Cecília országos tiszti főorvos ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentését a rendőrség – tudta meg a Magyar Hang.

Emlékezetes: nemrég nagy botrányt kavart, hogy Müller Cecília véletlenül Hadházy Ákosnak is elküldött egy kollégáinak szánt e-mailt, amelyben nem elégedett azzal az indoklással, amelyre hivatkozva visszautasította a Nemzeti Népegészségügyi Központ a politikus egy adatigénylését. – Erre nincs jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész – állt a félreküldött válaszban.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, például Szél Bernadett független országgyűlési képviselő február 8-án bejelentette: feljelentést tesz hivatali visszaélés miatt. – Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő adatkérésünk és megkeresésünk húzódik időtlen idők óta — például a szociális intézmények helyzetét november óta titkolják –, hogy a tiszti főorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de: most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak – írta Szél akkor. Hogy mit szóltak a hatóságok az ügyhöz, indult-e nyomozás, arról a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságot kérdezte (ORFK).

– Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett, 2021. február 21-én kelt feljelentést a nyomozó hatóság – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – elutasította – írta lapunknak az ORFK Kommunikációs Szolgálata hétfőn.

Mire lett volna kíváncsi Hadházy?

Hadházy Ákos egyébként azt kérte, hogy az országos tiszti főorvos küldje el neki egy 17 milliárdos EU-projekt szerződéseinek adatait és adjon lehetőséget a szerződésekbe betekinteni. Müller a normális 14 napos válaszadási idő lejártával emailben arra hivatkozva, hogy a kérelem teljesítése veszélyeztetné a járványügyi védekezést, 45 napra hosszabbította a határidőt. „Pedig ez neki kb. 5 perc munkájába került volna, hiszen csak utasítania kellett volna a projektmenedzsmentet, hogy a nyilvántartásukból kérjék le az adatokat és küldjék el nekem” – írta Hadházy.