Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A kormány most már teljesen felforgatná az egyetemeket

Szerző: | 2021. március 03., 10:16 | Belföld

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épülete (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ősztől az eddigieknél is jobban felforgatná az egyetemeket a kormány, „háromlábú finanszírozásra” állhatnak át a felsőoktatási intézmények – derült ki a Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap cikkéből. Az információ az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól érkezett, közlésük szerint innentől nemcsak az számít majd, kinek hány hallgatója van. Ez pedig azt jelenti, hogy akár „modellt vált” valaki, akár nem, kénytelen lesz a kormány grandiózus terveihez asszisztálni.

HIRDETÉS - AIP

A teljesen új finanszírozási rendszerben külön támogatás vonatkozna az oktatás költségeire, másrészt az üzemeltetésre, az épületek fenntartására, harmadrészt pedig a tudományos-kutatási tevékenység finanszírozására. Utóbbiért a minősített kutatók száma, a pulbikációs aktivitás, illetve az egyetemi rangsorban elfoglalt helyezés alapján fizetnének.

A „Magyar Nemzet” hozzátette, tovább zajlik az alapítványi tulajdonokba való kiszervezés is, a lap szerint ez az intézmények saját döntése alapján történik. Ehhez képest sajtóhírekből kiderült, több egyetemtől is elvárják, hogy maga kérvényezze a folyamat beindítását.

Az ITM a finanszírozás átalakítása kapcsán egy jól megszokott kormányzati módszerhez folyamodott: nyugati példára hivatkozik. Ezúttal a hivatal állítása szerint osztrák mintáról van szó, az állítólagos cél pedig, hogy az intézmények versenyképesebbé, a finanszírozás kiszámíthatóbbá váljon.

Legutóbb a Szegedi Tudományegyetem modellváltását jelentették be, bár több helyi hallgató is tiltakozik a folyamat ellen. Korábban a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása nem jött össze a tervek szerint, rengeteg oktató felmondott, a tiltakozó hallgatókkal szemben lejárató anyag született a kormánymédiában, és majdhogynem érvényesnek sem számolták el a színművészetisek előző félévét.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: egyetemek, egyetemi modellváltás, felsőoktatás, Innovációs és Technológiai Minisztérium, ITM


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest