Figyeljék a telefonjukat a krónikus betegek, hétvégén beolthatják őket

Figyeljék a telefonjukat a krónikus betegek, hétvégén beolthatják őket

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli mértékben emelkedik a lélegeztetőgépre szorulók száma – fejtette ki Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Mint az országos tiszti főorvos mondta, a súlyos állapotba kerülők között egyre több olyan van, aki nem a legidősebb korosztályhoz tartozik. Sok negyvenesnek hirtelen romlik az állapota, kedden pedig negyvenhárom éves volt a legfiatalabb koronavírusos áldozat.

Müller ellentmondásosan fogalmazott azt illetően, terveznek-e újabb szigorításokat vagy sem. Kifejtette, ilyenek csak akkor lesznek, ha az már elkerülhetetlen, de megjegyezte azt is, a szerdai kormányülésen újabb döntések születnek. Hosszabbításról most nem kell dönteni, majd csak jövő héten, a jelenlegi korlátozások március 15-éig vannak érvényben.

A tiszti főorvos szerint Magyarország végre rendelkezik elegendő oltóanyaggal ahhoz, hogy megvalósíthassuk „az igazi kampányoltást, amit szeretnénk.” A háziorvosoknál 250 ezer fő beoltására elegendő vakcina van a kínai SinoPharmból, de Modernából is kaptak közben. A kórházi oltópontokon pedig 114 ezer adagnyi Pfizer van most, ezeken a helyeken a legidősebbek beoltása folytatódik. Csütörtöktől 74 ezer fő beoltására készülnek, ők a 18 és 60 év közötti krónikus betegek közül kerülnek ki. Sms-ben kapnak értesítést arról, mikor fáradhatnak be, hogy megkapják az adagjukat az AstraZenecából. A terv az, hogy mind a 74 ezer behívottat beoltják egyetlen hétvége alatt.

Szerdáig 758 037-en kapták meg a koronavírus elleni első oltást, közülük 253 368-an a második adagot is. Kérdésre válaszolva Müller elmondta azt is, nem lehet időpontot módosítani azok esetében, akiket sms-ben értesítettek, és nem is válaszolhatnak az üzenetre, ilyen formában nem lehet konzultálni, mert erre nincs kapacitás.