Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Mindent boríthat a Fertő tó mellé tervezett hotel

Szerző: | 2021. március 03., 19:23 | Belföld

Fertő tó (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos természetvédelmi kockázat merült fel a Fertő tó mellé tervezett beruházással kapcsolatban – írta szerdai közleményében a Fertő tó Barátai Egyesület. A szervezet megjegyezte, 2019 szeptembere óta többször is jelezték mind az UNESCO, mind az ICOMOS felé, hogy a hatvan hektárra tervezett állami beruházás szembemegy az alkotmánnyal is. Az ICOMOS nemzetközi bizottsága idén februárban vizsgálatot is indított, így fontosnak tartják az intézmény magyar bizottságának jelenlegi állásfoglalását is.

HIRDETÉS - AIP

Az örökségvédelemmel foglalkozó civil szervezet szerint a tópartra tervezett projekt több eleme is megkérdőjelezhető. Példaként említve mindazt, ami a tóparttól távolabb is elhelyezhető, mint mondjuk a tervezett sportközpont. A kemping területén tervezett motelépítés pedig a helyszín túlzott beépítését eredményezné.

„A Fertő tó partján nem lehet cél egy bárhol felépíthető 4 csillagos épület építése, hanem csak egy környezetéhez illeszkedő léptékű, helyi értékeket hangsúlyozó egyedi karakterű létesítmény lehet indokolt” – szögezte le a szervezet, ami szerint a meglévő strand fejlesztése – bár szükséges –, a léptékkel és egyes projektelemekkel viszont komoly gondok vannak. Úgy látják, vissza kell térni a Sopron önkormányzata által elfogadott fejlesztési stratégiához, „a jelenlegi 30 milliárd forintos közpénzégetés helyett, egy emberi léptékű 1,7 milliárdos fejlesztési javaslathoz.”

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Fertő tó, Fertő tó Barátai Egyesület, ICOMOS


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest