Mindent boríthat a Fertő tó mellé tervezett hotel

Mindent boríthat a Fertő tó mellé tervezett hotel

Fertő tó (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos természetvédelmi kockázat merült fel a Fertő tó mellé tervezett beruházással kapcsolatban – írta szerdai közleményében a Fertő tó Barátai Egyesület. A szervezet megjegyezte, 2019 szeptembere óta többször is jelezték mind az UNESCO, mind az ICOMOS felé, hogy a hatvan hektárra tervezett állami beruházás szembemegy az alkotmánnyal is. Az ICOMOS nemzetközi bizottsága idén februárban vizsgálatot is indított, így fontosnak tartják az intézmény magyar bizottságának jelenlegi állásfoglalását is.

Az örökségvédelemmel foglalkozó civil szervezet szerint a tópartra tervezett projekt több eleme is megkérdőjelezhető. Példaként említve mindazt, ami a tóparttól távolabb is elhelyezhető, mint mondjuk a tervezett sportközpont. A kemping területén tervezett motelépítés pedig a helyszín túlzott beépítését eredményezné.

„A Fertő tó partján nem lehet cél egy bárhol felépíthető 4 csillagos épület építése, hanem csak egy környezetéhez illeszkedő léptékű, helyi értékeket hangsúlyozó egyedi karakterű létesítmény lehet indokolt” – szögezte le a szervezet, ami szerint a meglévő strand fejlesztése – bár szükséges –, a léptékkel és egyes projektelemekkel viszont komoly gondok vannak. Úgy látják, vissza kell térni a Sopron önkormányzata által elfogadott fejlesztési stratégiához, „a jelenlegi 30 milliárd forintos közpénzégetés helyett, egy emberi léptékű 1,7 milliárdos fejlesztési javaslathoz.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.