Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A járvány miatt enged a Continental a sztrájkolóknak

Szerző: | 2021. március 04., 19:20 | Belföld

A Continental zászlói (Fotó: continental.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A március 8-tól, vagyis hétfőtől kezdődő országos korlátozások miatt a sztrájkhelyzet azonnali feloldását látja szükségesnek „munkatársaink és családjaik védelmének érdekében” a makói Contitech Fluid Automotive Hungária Kft.

HIRDETÉS - AIP

Mint közleményükben írták: „jövő hétfőtől alkalmazkodnunk kell az új körülményekhez, a kisgyermekes szülőknek megoldást kell találni az óvodák és iskolák átmeneti bezárásának következményeire és a további intézkedésekre is fel kell készülnünk, az egészségünk védelmében. Ezért ma délután azt a döntést hozta vállalatunk, hogy felajánljuk a korábbi kollektív szerződés visszaállítását határozott időre, 2021. év végéig.“

„Az így helyreállítandó munkabéke mellett 2021. december 31- ig mindhárom szakszervezetünk bevonásával szeretnénk az új kollektív szerződést megkötni” – írja a Continental. A cég abban bízik, hogy az érdekképviseletek támogatják a lépést, ehhez egyeztetésére is hívták őket csütörtök estére.

A makói gumigyárban kedden kezdtek határozatlan idejű sztrájkba a dolgozók, akik a korábban felbontott kollektív szerződésük visszaállítását követelték. Az érintettek tavaly decemberig folytattak – megszakításokkal – tárgyalásokat, de nem tudtak egyezségre jutni. A Makói Gumiipari Szakszervezet ezért szervezett előbb kétórás figyelmeztető sztrájkot, később 8, majd múlt csütörtökön 24 órás munkabeszüntetést. A sztrájkolók többek között a korlátlanul elrendelhető túlórák és a 10 évnél régebb óta a cégnél dolgozók pluszjuttatásainak elvétele ellen küzdöttek.

Frissítés:

A Makói Gumiipari Szakszervezet és a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség csütörtök este közös közleményt adott ki a megállapodás megszületéséről. Eszerint „lezárult a több hónapja tartó konfliktus a Makói Contitech Fluid Automotive Kft telephelyén. A munkáltató végül elfogadta a Makói Gumiipari Szakszervezet 6 hónappal ezelőtti javaslatát, miszerint a korábbi, a munkáltató által felmondott szerződéssel megegyező tartalmú 2021. december 31-ig érvényes új kollektív szerződést kötnek. Ennek felgyorsítása érdekében a cég futárral elindította a szerződéseket aláíratni a cégnél működő másik két szakszervezet vezetőségéhez Budapestre és Vácra.”

Mint írják, a felek intenzív tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy egy új, versenyképességet javító és a munkavállalók számára elfogadható tartalmú kollektív szerződést tudjanak kötni. „Ebben a szakszervezetek különös tekintettel lesznek a munkáltató igényeire, ugyanakkor nem feledkeznek meg a munkavállalók egészségügyi, családi és szociális körülményeiről, amelyek biztosítják a cég hosszútávú fenntarthatóságát, ugyanakkor a túlterhelés nélküli és biztonságos foglalkoztatást, amelyek a Continental AG fő alapelvei” – olvasható a közleményben.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Contitech Fluid Automotive Hungária Kft., Makó, Makói Gumiipari Szakszervezet


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest