Béremelésért sztrájkolnak az orvosi segédeszközöket gyártó cégnél Gyöngyösön

Béremelésért sztrájkolnak az orvosi segédeszközöket gyártó cégnél Gyöngyösön

Automata összeszerelõ berendezés a betegellátásban használt orvosi eszközöket gyártó B. Braun Medical gyöngyösi gyáregységében 2017. december 13-án (Fotó: MTI Fotó: Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen kilencszer tartanak műszakonként kétórás sztrájkot a B.Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában március 10-11-12-én – jelentette be a dolgozók képviseletét ellátó Vasas Szakszervezeti Szövetség, amely nyolc százalékos béremelést kér minden munkavállaló számára. A szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy éppen az egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó vállalat vezetése hivatkozik a járvány okozta gazdasági nehézségekre, miközben annyi a megrendelése, hogy éjjel-nappal mennek a gépek, az 1600 munkavállaló folyamatosan dolgozik.

A február 23-án, csaknem 100 százalékos részvétellel tartott bérkövetelési figyelmeztető sztrájk után sem született béremelési megállapodás a gyöngyösi egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó B.Braun Medical Kft.-nél, ezért újabb, ezúttal jóval hosszabb munkabeszüntetésre készülnek a dolgozók. Mivel a munkáltató figyelembe sem veszi a szakszervezetnek az egységesen 8 százalékos béremelési követelését, újabb, ám ezúttal rendhagyó sztrájk lesz: március 10-11-12-én minden nap és minden műszakban 2 órára le fog állni a termelés – ismertette László Zoltán.

A Vasas Szakszervezet alelnöke szerint a három műszakos rendben üzemelő cégnél jó esély van a sztrájk idején való teljes leállásra, hiszen a délelőtti és a délutános műszakot is egy-egy órára érintő kétórás figyelmeztető demonstráción is szinte minden dolgozó, összesen 600-an részt vettek. Az alelnök szerint elfogadhatatlan, hogy éppen az egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó vállalat vezetése hivatkozik a járvány okozta gazdasági nehézségekre, miközben annyi a megrendelése, hogy éjjel-nappal mennek a gépek, az 1600 munkavállaló folyamatosan dolgozik.

– Ezért még inkább felháborító a vezetőség elvárása, miszerint a járvány negatív hatásainak következményét kizárólag a munkavállalók viseljék – közölte László Zoltán. Az infláció a korábbi éveknél jóval magasabb, így a nettó bérek nem érnek már annyit, mint akár tavaly ilyenkor, ráadásul további emelkedő inflációval számolhatunk – magyarázta, hozzátéve: nem lehet minden gazdasági kockázat a munkavállalókra hárítani. Az alelnök leszögezte: a szakszervezet továbbra is nyitott az egyeztetésre, várja a cég megfelelő ajánlatát.

Megszólalt a cég is

A vállalat ezt máshogy látja. Közleményükben azt írják: jelentősen csökkent a gyöngyösi gyárában előállított termékeik iránti kereslet. Az elnapolt és nem sürgős műtéti beavatkozások az orvosi eszközök felhasználásának visszaesését eredményezték, ennek következtében a megrendelésszám is lecsökkent, így 2021-ben előreláthatólag több millióval kevesebb termék kerülhet le a gépsorokról.

A B. Braun közlése szerint a vállalat 2021. januári eredményei már igazolták a borús előrejelzéseket, eszerint a Gyöngyösön előállított termékek értékesített mennysége darabszám tekintetében két számjegyű visszaesést mutat. – Az év eleji nehézségek várhatóan az egész év teljesítményét meghatározzák, mivel az elhúzódó járványhelyzet miatt a kórházi megrendelések számában nem várható jelentős változás – fejtették ki.

A vállalat szerint a szakszervezetnek meg kellett volna egyeznie, miután a nehéz gazdasági helyzetben is 4,7%-5,4%-os alapbéremelést ajánlottak a vállalatnál legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállító munkatársaknak, és részükre további bérnövekedési lehetőséget kínáltak a teljesítménybónusz-rendszer kibővítésével. A cég szerint a jövedelemnövekedés 415 munkatárs esetében haladta volna meg az előző évi alapbérhez képest a 8 száalékot. Hozzátették: a vállalat bérjavaslata szerint egyébként még az ösztönző teljesítménybónusz elérése nélkül is bruttó 376 904 Ft jövedelmet érhetnének el a legalacsonyabb órabérű munkatársak egy ledolgozott hónap után, valamint plusz juttatásokat is nyújtanak, például SZÉP-kártya és egészségügyi szolgáltatások formájában.

– A vállalat bízik abban, hogy a Szakszervezet belátja és elfogadja azt a tényt, hogy az egészségipar szereplőit különböző módon érinti a koronavírus válság, és megérti, hogy a cég lehetőségei lényegesen
megváltoztak az elmúlt évek dinamikus növekedését követően – írják a közleményben.

Cikkünket megjelenés után a B.Braun Medical Kft. közleményével frissítettük.