Hívják be oltásra az embereket, de van, akinek 180 kilométert kellene utaznia

Hívják be oltásra az embereket, de van, akinek 180 kilométert kellene utaznia

Kaizler Sándor közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző az újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinából mutat Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. február 19-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány csütörtökön kezdte kiküldeni sms-ben az oltási behívókat a 18 és 60 év közötti krónikus betegeknek, néhány napon belül ugyanis 74 ezer AstraZeneca vakcinát szeretnének beadatni. Ám akadnak furcsaságok: mint a 444 egyik olvasója írja, ő a Pest megyei Sülysápon él, de az sms szerint a hétvégén a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren kellene jelentkeznie, amely 160 kilométerre van lakhelyétől.

„Tényleg így gondolták? Hogy random küldik a 76000 embert keresztül kasul az országon, és el is tudnak menni? Én sajnos ezt az oltást nem tudom beadatni” – írta az olvasó.

Egy másik, Debrecenben élő olvasónak a 100 kilométerre lévő Kisvárdára kellene utaznia „oltakozásra”.

A Telexhez befutott jelzések alapján is vannak, akik kifejezetten távoli célpontokra kapnak sms-behívót, ami krónikus betegek esetében különösen gondot jelent, ha valakinek nincs kocsija. Egyik olvasójuknak, krónikus betegként, közel 160 kilométert kellene utaznia a lakhelyétől, Táborfalvától a számára kijelölt oltópontig, Komáromig.

Egy másik levélíró arról tájékoztatta a portált, hogy 58 éves édesapjának Sülysápról Balassagyarmatra kellene oltásért utaznia, ami oda-vissza 180 kilométer, „tömegközlekedéssel 3 és fél óra csak oda!”.

Buzinkay György, a Momentum politikusa is megosztott egy olyan üzenetet, amely szerint egy szentendrei lakost tatabányai oltópontra küldtek.

Sms-üzenetben Solymárról is Visegrádra, Kisbérre és Nagykőrösre hívnak egyeseket, és akadnak köztük olyanok is, akik helyben már megkapták az oltást. Egyikük azt írja: „Ez egyszerűen nem normális, hogy nem a körzetben, vagy legalábbis Budapesten oltanak. És akinek nincs autója, az hogy utazzon el 100 km-re az oltásra?”

Lapunkhoz is érkezett olyan levél, melynek írója úgy kapott „behívót” a hétvégi tömeges oltásra egy oltópontra, hogy már egy hete megkapta a vakcinát a háziorvosánál. (Azt is biztosan tudja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben regisztrálták az oltását.) Szerette volna jelezni a nyilvánvaló tévedést, de a kapott sms-re választ nem lehet küldeni, ezért megpróbálta hívni a kormányzati oldal központi számát, de a több mint egy órás próbálkozás nem járt sikerrel. Pedig ezzel talán lehetőséget tudott volna adni valaki másnak, hogy helyette beoltassa magát.

A káosz odáig fajult, hogy egy pusztaszabolcsi családorvos a Facebookon már arra hívta fel a betegei figyelmét, hogy aki nála kapta meg az első oltását, vagy behívta már oltásra, és leegyeztette az időpontot, az ne menjen be máshová oltásra a megkapott sms alapján.

A 444 feltette kérdéseit az operatív törzsnek arról, hogy mennyire tömegesek az ilyen esetek, és mi alapján dől el, hogy egy-egy embert melyik oltópontra hívják. Választ még nem kaptak.