Boltzár és iskolazár jön – Lényegében újra lezárják az országot

Boltzár és iskolazár jön – Lényegében újra lezárják az országot

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bezárják az óvodákat és az általános iskolákat a következő egy hónapban, jövő hétfőtől pedig az élelmiszerboltok, drogériák, patikák és benzinkutak kivételével az üzletek sem lehetnek nyitva két hétig – jelentette be a legújabb szigorításokat a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A tájékoztatás ezúttal igen rövid volt, hiszen a kormány jelenleg is ülésezik. A további döntésekről Orbán Viktor miniszterelnök fog beszámolni a péntek reggeli rádióinterjújában.

A szerdai és csütörtöki ülésén is a járvánnyal foglalkozik a kormány – ezzel kezdte az ezúttal nagyjából mindössze negyedórás kormányinfót a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szavai szerint meghallgattak matematikusokat, orvosprofesszorokat és virológusokat, a számok pedig egyértelműek. Az elmúlt három nap adatai alapján az elhunytak és az új fertőzöttek száma is emelkedik és ez igaz a lélegeztetőgépen lévő betegekre is. A terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában – erről beszélt Gulyás Gergely a kormányülés szünetében megtartott kormányinfón.

A harmadik hullám „nagyon erős”, de most rendelkezésünkre áll vakcina és jól halad az oltás. Ám még ez a tempó sem elég gyors, hogy a vírusmutánsok terjedését megakadályozza.

Gulyás Gergely elmondása szerint csak a kontatkusszámok, találkozások számának radikális csökkentése vezethet eredményre. Az operatív törzs ezért szigorú korlátozásokat javasolt, a kormány pedig néhány döntést már meg is hozott. – Ha most nem zárnánk, nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás, az újraindítás is későbbre tolódna – fogalmazott a miniszter.

A kormány a következő döntéseket hozta:

  • Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. A digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki.
  • Az üzleteket március 8-tól március 22-ig, vagyis két hétre bezárják. Kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Minden szolgáltatás szünetel ugyanebben az időszakban, kivéve a magán egészségügyi szolgáltatások.
  • A konditermeket is két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccseit és edzéseit zárt kapuk mögött tarthatják.
  • A parkok, arborétumok nyitva lesznek, szabad téren lehet másfél méteres távolságtartással sportolni.
  • A munkáltatóktól azt kérik, hogy ahol van mód, biztosítsák az otthoni munkavégzést, főként a gyermekes családoknak.
  • Maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében, a tranzitforgalmat nem korlátozzák.
  • Kiterjesztik a bértámogatást a most a korlátozásokban érintett szektorokra.

A miniszter mindenkit arra kért, hogy tartsa be a szabályokat. Azt remélik, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak, mert el fogjuk az érni az oltottságnak azt a mértékét „néhány héten vagy hónapon belül”, amikor nyitásra lesz lehetőség. A nyitás várhatóan március 22-ével meg fog kezdődni, valószínűleg ütemezetten.

A vírus harmadik hullámát a miniszter szavai szerint le kell törni és ezekkel az intézkedésekkel ezt meg lehet tenni.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva beszélt az elmúlt napokban fókuszba került egészségügyi jogállási törvényről, egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki aláírta az új munkaszerződését.

Szó volt a kormányinfón az Európai Néppárt frakciójából való kilépés is. Gulyás Gergely megismételte a kormányfő korábbi szavait, hogy a néppárt teljesen lényegtelen szabályzatok elkészítésével foglalkozik, miközben világjárvány van. – Hosszú ideig adtunk esélyt, hogy a néppártban a migrációt elutasító, a kereszténydemokrata értékeket fontosnak tartó és a szuverenitást fontosnak tartó pártnak is legyen helye – utalt a Fideszre, hozzátéve, hogy a néppárt a balliberális erőkkel kíván együttműködni. Egészen biztosak benne, hogy van olyan demokratikus jobboldal Európában, amely ezeket az értékeket fontosnak tartja. A miniszterelnök beszélt a CDU elnökével és gy látják, hogy a párt- és kormányközeli kapcsolatok megőrizhetők, sőt, meg is erősíthetők.