Korábbi külügyminiszter az ATV-nek: a Fidesz tíz év alatt módszeresen távolodott el a Néppárt értékeitől

Korábbi külügyminiszter az ATV-nek: a Fidesz tíz év alatt módszeresen távolodott el a Néppárt értékeitől

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (k), Balázs Péter (b) és Bod Péter Ákos (j) (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balázs Péter magyarázta el az ATV Start című műsorában, hogy mit is jelent pontosan az, hogy a Fidesz kilépett a Néppárt frakciójából: szerinte ezzel kiszorultak a döntési centrumból, és a pénzek elosztásában sem járnak jól.

A volt külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Orbán előbb ugrott ki az ablakon, mint hogy megvárja a fejleményeket. A szakértő azt is elmondta, hogy a kormánypárt tíz év alatt módszeresen távolodott el a Néppárt értékeitől, de a Néppárt túl puha volt, nem tett semmit. Az EP-ben ülő frakció 49 pártból áll, és a többség azt gondolta, majd megjavul, változik a Fidesz, nem hitték, hogy ez így alakul.

Balázs úgy látja, nagyon szomorú, hogy nincs a Néppártban már magyar képviselet: mindez rossz az országnak, mivel kiszorultunk a döntési centrumból. Igaz, ott hagytak egy KDNP-s képviselőt „jegyzetelőnek”, hogy legalább ő el tudja mondani, mi történik a frakcióban. 

A Fidesz eddig próbálkozott, hogy a Néppárton belül jobbra tolódjon a politika – ahogy itthon a Jobbik játékterére nyomultak át –, de az európai párton belül nem találtak szövetségesre – mondta a korábbi külügyminiszter.

Végül Balázs Péter elmondta a véleményét, hogy mennyire reális a jövőben, hogy Magyarország kilépjen az EU-ból: a magyar közvélemény erősen uniópárti, és nemcsak gazdaságilag vagyunk bekötve, hanem családilag is, hiszen sokan telepedtek le ott – vélekedett. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.